FORMULA 1

Hamilton četvrti put šampion svijeta

Crni Biser se u trećoj krivini sudario sa Sebastijanom Fetelom, pa je trku završio deveti, čak krug iza pobjednika Maksa Ferstapena, ali mu je i to bilo dovoljno za četvrtu titulu
4 komentar(a)
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Luis Hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2019. 23:18h

Luis Hamilton je osvojio četvrtu titulu prvaka Formule 1 i na 3. mjestu vječne liste se izjednačio sa Alanom Prostom i Sebastijanom Fetelom.

Crni Biser je nakon čudne Velike nagrade Meksika stekao nedostižnih 56 bodova prednosti nad Fetelom dvije trke prije kraja i malo ko će se sjećati kako je stigao do šampionskog pehara.

A došao je veoma čudno, jer je osvojio tek 9. mjesto, a već u prvoj trećini trke ga je pobjednik Maks Ferstapen pretekao za cijeli krug.

Razlog za takav rasplet je sudar u trećoj krivini - agresivni Ferstapen je zaobišao Fetela, koji je u želji da odbrani poziciju ostao bez dijela prednjeg krila i udario u zadnji desni pneumatik Hamiltonovog bolida.

Obojica su odmah morala u boks, zbog čega su pala na začelje.

Njemac je izgubio mnogo manje vremena, pa je mogao da nadoknađuje pozicije. Bilo je, ipak, jasno da ne može dalje od 4. mjesta, jer je zaostatak za Ferstapenom, Valterijem Botasom i Kimijem Raikonenom bio ogroman.

I tu je bio kraj, s obzirom na to da je Fetelu bila neophodna makar druga pozicija da bi odložio promociju prvaka.

Ispostavilo se da bi mu i to bilo uzaludno, jer je Hamilton došao do 9. mjesta nakon sjajnog duela sa Fernandom Alonsom u 68. krugu, poslije čega je samo pobjeda 30-godišnjaka iz Hepenhajma produžavala šampionsku borbu do Brazila...