PISAC VIJET TAN NUJEN DOBIO BROJNE PRESTIŽNE NAGRADE

Roman "Simpatizer": Novi crnohumorni pogled na Vijetnam i Ameriku poslije Drugog svjetskog rata

Roman "Simpatizer" je priča o jednom kapetanu, čovjeku koji je rastao uz sirotu majku Vijetnamku, bez oca Francuza, čovjeku koji je otišao u Ameriku na studije, da uči o životu i ljubavi, ali se vratio u Vijetnam da se bori za komunističke ciljeve
53 pregleda 0 komentar(a)
Vijet Tan Nujen (Novine), Foto: Nin.co.rs
Vijet Tan Nujen (Novine), Foto: Nin.co.rs
Ažurirano: 04.04.2019. 23:17h

Roman "Simpatizer" Vijet Tan Nujena, američkog pisca vijetnamskog porijekla nudi novi crnohumorni pogled na Vijetnam i Ameriku poslije Drugog svjetskog rata. Za ovaj debitantski  roman  Nujen je dobio brojne prestižne američke književne nagrade: Pulicerovu, Edgar, PEN/Fokner, Karnegi, APALA. Nujenovog „Simpatizera“ objavila je Laguna u prevodu Dijane Radinović.  

Roman "Simpatizer" je priča o jednom kapetanu, čovjeku koji je rastao uz sirotu majku Vijetnamku, bez oca Francuza, čovjeku koji je otišao u Ameriku na studije, da uči o životu i ljubavi, ali se vratio u Vijetnam da se bori za komunističke ciljeve. O čovjeku koji je i špijun i simpatizer. O čovjeku koji zapravo ne zna ko je. Njegov um je podijeljen jer su njegova politička ubjeđenja u sukobu sa ličnim uvjerenjima. April je 1975, a Sajgon je u haosu. General južnovijetnamske vojske pijucka viski u svojoj vili i uz pomoć svog pouzdanog kapetana sastavlja spisak onih koji će dobiti mjesto u posljednjim avionima što lete iz zemlje. General i njegovi sunarodnici otpočinju nov život u Los Anđelesu nesvjesni da jedan među njima, kapetan, tajno motri na grupu i sve prijavljuje visokom zvaničniku Vijetkonga. Sasvim različit od svih romana i filmova o Vijetnamskom ratu koji mu prethode, sa literarnom elegancijom i mračnom pronicljivošću, „Simpatizer“ nam prikazuje perspektivu rastrzanog subverzivca i idealiste i razotkriva onu stranu rata i njegovih posljedica koje Amerika nikad nije vidjela. U posljednjim poglavljima "Simpatizer" postaje apsurdno remek-djelo koje je moglo izaći iz Kafkinog ili Ženeovog pera.

Vijet Tan Nujen rođen je 1971. godine u Buon Me Totu u Vijetnamu, kao sin imigranata koji su iz sjevernog Vijetnama prešli na jug 1954. Poslije pada Sajgona 1975, njegova porodica bježi u Sjedinjene Američke Države. Najprije su se naselili u Fort Indijantaun Gepu u Pensilvaniji, gdje se nalazio jedan od četiri američka kampa u koji su primane izbjeglice iz Vijetnama. Potom se sele u Harisburg u Pensilvaniji, gdje ostaju do 1978. Nujenova porodica se zatim seli u San Hoze u Kaliforniji, gdje otvara vijetnamsku bakalnicu, prvu takvu u toj oblasti. Školovao se u Kaliforniji, a 1992. godine diplomirao je na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju gdje je studirao engleski jezik i etničke nauke. Iste godine preselio se u Los Anđeles, gdje je na Univerzitetu Južne Kalifornije dobio mjesto asistenta na katedri za engleski jezik, kao i na katedri za etničke studije i amerikanistiku. Osim što se bavi profesurom i pisanjem, Nujen je i kulturni kritičar Los Anđeles tajmsa, kao i urednik „diaKritika“, bloga posvećenom mreži vijetnamskih umjetnika u dijaspori.