Određivanje branilaca po službenoj dužnosti: Za prijatelja posao preko reda

U 2015. i 2016. po osnovu odbrana po službenoj dužnosti isplaćeno 2 miliona eura, a najviše novca dato u predmetima koji se vode u višim sudovima i tužilaštvima...
540 pregleda 21 komentar(a)
Zdravko Begović, Foto: Filip Roganović
Zdravko Begović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.10.2017. 15:12h

Rukovodilac Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju Rifat Hadrović postavio je početkom oktobra svog dugogodišnjeg prijatelja dr Vukomana Golubovića, advokata iz Podgorice, za branioca po službenoj dužnosti u jednom slučaju u tom tužilaštvu. Golubović je bivši predsjednik Višeg suda u Bijelom Polju i bivši predsjednik Apelacionog suda.

Pored toga što nije praksa da se angažuju branioci iz drugih gradova, jer se znatno povećavaju troškovi, sporno je i to što je advokata Golubovića tužilaštvo izabralo, iako više od trećine advokata iz Bijelog Polja u ovoj godini uopšte nijesu bili angažovani za odbrane po službenoj dužnosti.

Prema podacima do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) CG, od januara do septembra ove godine od 37 advokata koji se nalaze na spisku sa teritorije Bijelog Polja, ovo tužilaštvo njih 14 nije angažovalo nijednom, dok su petoro advokata u tom periodu angažovani po dva ili tri puta.

Iz bjelopoljskog tužilaštva CIN-u nije odgovoreno na pitanja o tome zašto su angažovali advokata iz Podgorice, te kako komentarišu to što 14 advokata iz grada pod Obrovom nijesu uopšte pozivali, dok su neke zvali više puta za prvih devet mjeseci ove godine.

Golubović je CIN-u potvrdio da je angažovan 5. oktobra u bjelopoljskom tužilaštvu za odbranu po službenoj dužnosti u predmetu u kome se sudilo za nedozvoljeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga, navodeći da to nije zabranjeno.

On je dodao i da je preduzeo samo jednu radnju u tom predmetu, nakon čega je otkazao punomoćje i predmet je preuzeo advokat sa sjevera Crne Gore.

„Jeste da to nije praksa, ali nije ni zabranjeno“, prokomentarisao je advokat.

Na pitanje novinarke da prokomentariše to što je, prema nezvaničnim saznanjima, on dobar prijatelj sa rukovodiocem tog tužilaštva Rifatom Hadrovićem, advokat je rekao da je on dobar prijatelj sa svim sudijama i tužiocima iz tog grada, jer je dugo radio sa njima.

Upravo je Hadrović bio dežurni tužilac tog dana kada je Golubović izabran za odbranu po službenoj dužnosti.

Nekoliko advokata potvrdilo je CIN -u da nema propisa kojim je zabranjeno angažovanje advokata iz drugih gradova, ali da se to, po pravilu ne radi, već se postavljaju branioci sa teritorije tog suda ili tužilaštva.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, od avgusta 2015. godine, rukovodioci tužilaštava i sudova okrivljenom postavljaju branioce po službenoj dužnosti, po redosljedu sa spiska Advokatske komore. Sudovi i tužilaštva su, u 2015. i 2016. godini, po osnovu odbrana po službenoj dužnosti isplatili skoro dva miliona eura, a najviše novca je dato upravo u predmetima koji se vode u višim sudovima i tužilaštvima.

Znaće se ko je angažovan i za koliko para

Sudovi i tužilaštva uskoro će početi da objavljuju na svojim sajtovima ko su advokati koji su sljedeći na spisku da budu angažovani za odbrane po službenoj dužnosti i koliko im se novca za to isplaćuje. Na to su obavezani Akcionim planom za implementaciju Strategije reforme pravosuđa 2014-2018 (za period 2017-2018. godine), koji je krajem septembra ove godine usvojila Vlada. Do sada su objavljivali jedino ažurirani spisak advokata koji im je dostavljala Advokatska komora.

“Sudovi su dužni da na web stranicama objavljuju rješenja o postavljenju branilaca određenih po službenoj dužnosti, uključujući podatke o iznosima naknada koji su im isplaćeni za zastupanje po službenoj dužnosti, kao i redosljed advokata koji će sledeći biti angažovani po službenoj dužnosti”, odgovorili su iz Vrhovnog suda.

Oni su pojasnili da ta obaveza, osim iz Akcionog plana, proizilazi iz zaključka sa sastanka predsjednika svih sudova od 3. oktobra ove godine.

Najveći broj odbrana po službenoj dužnosti se dodjeljuje u fazi tužilačke istrage. Iz Vrhovnog državnog tužilaštva tvrde da za su pokrenuli proceduru za objavljivanje rješenja o postavljanju branilaca određenih po službenoj dužnosti na sajtovima tužilaštava u skladu sa predlogom akcionog plana.

U Akcionom planu se, između ostalog, navodi da će se kontrolisati poštovanje redosljeda postavljanja branilaca po službenoj dužnosti, da se rješenja o postavljenju moraju javno objavljivati, te da se moraju objavljivati i naknade koje su isplaćene po tom osnovu.

Dodaje se da je potrebno izgraditi i instalirati softver koji može da obezbijedi praćenje angažovanja advokata, te da je spiskove potrebno redovno ažurirati…

Sud ne priznaje, tužilaštvo ćuti

Centar za istraživačko novinarstvo CG ranije je objavio da su tri advokata iz Podgorice za dvije godine zaradili više od 100.000 eura, samo na odbranama po službenoj dužnosti u kojima ih je angažovao podgorički Viši sud. Sa druge strane, najveći broj branilaca sa spiska Advokatske komore u tom periodu nijednom nije biran po službenoj dužnosti. Iz podgoričkog Višeg suda, kao i predsjednik Advokatske komore advokat Zdravko Begović, tada su objašnjavali da se zarade odnose na period prije avgusta 2015, kada su osumnjičeni i okrivljeni sami birali advokate po službenoj dužnosti. Ranije je objavljeno i da je Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju, prošle godine, šest advokata sa spiska Advokatske komore postavilo dva ili tri puta za odbrane po službenoj dužnosti, dok 20 advokata nije nijednom izabrano za branioce.

Iz tog tužilaštva ni tada nijesu objasnili kako je ovo moguće.

Begović: Bolje javno, mada mislim da zloupotreba nema

Advokat Begović je rekao da je dobro što će informacije o postavljenju branilaca ubuduće biti javno dostupne.

“ To je svakako u interesu svih učesnika u postupku. Uvešće sigurnost i omogućiti da advokati znaju kada će biti izabrani, kako bi se izbjegla bilo kakva sumnja u zloupotrebe, kojih svakako mislim da nema”, rekao je Begović.

I Advokatska komora tražila je ljetos od crnogorskih sudova i tužilaštava da na svojim sajtovima objavljuju spisak advokata koji će, u bližoj budućnosti, biti angažovani za odbrane po službenoj dužnosti. Nekoliko advokata je podnijelo Komori inicijativu da na sajtu sudovi.me bude dostupan online spisak advokata po službenoj dužnosti koji bi se redovno ažurirao. Spisak bi bio sa prezimenom advokata koji je posljednji angažovan ili njegovim početnim slovom kako bi proces postavljenja advokata bio transparentniji.

Bonus video: