Porazi naših ekipa na startu

1 komentar(a)
Nikola Đukić, Foto: ŠSCG
Nikola Đukić, Foto: ŠSCG
Ažurirano: 28.10.2017. 19:22h

Na startu Evropskog ekipnog prvenstva na Kritu, obje naše šahovske selekcije su poražene. Muška ekipa je izgubila od Holandije sa 3:1, dok su šahistkinje izgubile sa maksimalnih 4:0 od favorizovane Italije.

Muška selekcija je igrala protiv odlične ekipe Holandije, pošto je Nikola Đukić (2519) na prvoj tabli remizirao sa jednim od najbojih svjetskih šahista, Anišom Girijem (2762). I to u sjajnoj partiji kada su na tabli soatle samo dame. Dreagiša Blagojević (2488) je crnim figurama igrao veoma čvrsto u slovenskoj odbrani i remizirao je protiv Ervina Lamija (2611). Luka Drašković (2450) je izgubio od Ivana Sokolova (2603), dok je u najdužoj partiji dana Blažo Kalezić (2465) ipak izgubio u 139. potezu od Jordena van Foresta (2609)u otvaranju žrtvovao figure za vezane pješaka u centru. Sokolov je odlično nastavio i dokazao da bijeli nema kompezaciju za figuru. Kalezić je uporno branio slabiju poziciju u francuskoj odbrani. Par put je propustio da remizira i u najdužoj partiji kola izgubio je u 139 potezu.

Najveće iznenađenje prvog kola je pobjeda Italije protiv jednog od glavnih favorita Azerbejdžana.

Naša ženska reprezrntacija je pretposlednja po rejtingu i Italija je opravdala ulogu apsolutnog favorita. naše šahistkinje u 2. kolu igraju protiv Makedonije, a muška ekipa sa Kosovom.

Bonus video: