Kivi: Vitaminsko čudo koje liječi

Vitamin B koji je drugi na listi prema količinama koje se nalaze u kiviju, a ovaj vitamin je preporučen ljudima s povišenim krvnim pritiskom, kao i trudnicama jer vitamin B ima uticaj u razvoju fetusa
141 pregleda 1 komentar(a)
kivi, Foto: Shutterstock
kivi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.10.2017. 10:14h

Tokom hladnijih dana koji nam dolaze ljudski organizmi su pod mnogobrojnim zdravstvenim iskušenjima pa bi trebalo povesti računa o dovoljnom unosu zdravih supstanci, prije svega misleći na zadovoljavanje potreba organizma za vitaminima i mineralima.

Zbog toga bi kivi mogao predstavljati savršen izbor jer ova, porijeklom kineska voćka, nosi više vitamina C od narandže, a tu je još i cijeli niz drugih važnih nutrijenata.

Vitamin B koji je drugi na listi prema količinama koje se nalaze u kiviju, a ovaj vitamin je preporučen ljudima s povišenim krvnim pritiskom, kao i trudnicama jer vitamin B ima uticaj u razvoju fetusa.

Kivi takođe obiluje cijelim nizom minerala, ali i drugih vitamina koji su zastupljeni u nešto manjim količinama od prethodno navedena dva, te sveukupno predstavlja odličan izbor za ojačanje imuniteta, snižavanje nivoa holesterola i izbacivanje toksina iz organizma, a takođe i štiti kožu od isušivanja što je generalno najveći problem za kožu tokom zime.

Ono na šta nikako ne treba zaboraviti je to da kao i ostalo voće obiluje vlaknima koja potpomažu i olakšavaju probavu, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: