Mitrović: Bivša vlast u Budvi me prevarila i strpala u zatvor

Kuljača kazao da je upoznat sa cijelim slučajem, ali da ne može da priča jer je u tom predmetu svjedok saradnik...
623 pregleda 18 komentar(a)
Miodrag Mitrović, Foto: Privatna arhiva
Miodrag Mitrović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.10.2017. 17:39h

Budvanski biznismen Miodrag Mišo Mitrović kazao je juče da ga je nekadašnja budvanska vlast prevarila u poslu kupoprodaje zemlje na Jazu, pa da je uprkos tome proveo 30 dana u Istražnom zatvoru.

To je ispričao u kotorskom Osnovnom sudu, po tužbi njegove kompanije Megapromet - kojom traže raskid ugovora sa Opštinom i povraćaj 1.600.000 eura koje je uplatio u gradsku kasu...

Mitrović je juče prvi put javno pričao o poslovnom aranžmanu sa Opštinom, od koje je prvobitno kupio 26.000 kvadrata zemlje u industrijskoj zoni Jaza, koja je kasnije zamijenjena za zemljišni kompleks na Crvenoj glavici.

U vrijeme kada je sklopio taj posao, na čelu Budve bio je Rajko Kuljača, dok je potpredsjednik bio Lazar Rađenović.

Posao između Opštine i Megaprometa Specijalno državno tužilaštvo procesuiralo je u aferi “Prijevor”.

Tri svjedoka saradnika - Kuljača, bivši direktor AMD Budva Igor Trnski i Marko Vujović, optužila su nekadašnjeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića i njegovog sina Miloša da su rukovodili malverazacijom oko prodaje zemlje, zbog koje je budžet Opštine oštećen za 1.400.000 eura.

Mitrović je detaljno pred sudijom ispričao kako je platio zemlju koja mu je ponuđena da bi naplatio dug od Opštine.

"Riješio sam da uzmem to zemljište, kako bi naplatio dug. Dio zemljišta je bio pod restitucijom braće Kovačević. Rađenović je tada u njegovoj kancelariji organizovao sastanak na kojem je sačinjena službena zabilješka, a kojoj smo prisistvovali ja i Kovačevići. Potpisali smo zabilješku kojom se Opština obavezala da će, ukoliko se Kovačevićima vrati zemlja, obeštetiti davanjem zemljišta na drugoj lokaciji. Kovačevićima je nakon izvjesnog vremena vraćena zemlja, ali oni nijesu ispoštovali zabilješku, pa su se uknjižili na oko 3.000 kvadrata zemlje - upravo onog dijela na kojem je bila betonska konstrukcija koju sam pristao da uzmem jer sam namjeravao da je zatvorim panelima i otvorim supermarket", ispričao je Mitrović.

Dodao je da se žalio Kuljači kada je vidio da je prevaren, a da ga je ovaj savjetovao da pismeno traži drugu lokaciju.

"Tražio sam drugu lokaciju na Jazu. Zemljište sam tražio iz dva razloga - prvi jer mi je Opština dugovala milion eura i drugi na toj zemlji bila je konstrukcija koja mi je olakšavala da odmah otvorima supermarket. Razmatrali su moj predlog, ali su mi ponudili zemlju na Crvenoj glavici", kazao je on.

Dodao je da nije bio saglasan sa tim, jer je privrednik i nije imao namjeru da gradi vile ili zgrade na ponuđenoj lokaciji:

“Ipak sam pristao, misleći da ta zemlja nešto vrijedi pa da je prodam i kupim zemljište na Jazu. Kada sam vidio o kakvom se zemljištu radi, bio sam svjestan da sam prevaren. To ničemu ne vrijedi. U pitanju je nekoliko parcela, urbanistički nijesu odvojene, teren je strm i tone, potpuno neupotrebljivo”.

Istakao je da je Vlada odobrila razmjenu zemljišta.

"Kada su izvršili procjenu rečeno mi je da doplatim 219.340 eura. Skupština opštine je jednogasno donijela odluku o razmjeni. Uplatio sam razliku. Odluku o razmjeni su potpisali svi nadležni u Opštini i Skupštini opštine, od predsjednika do sekretara, Vlada je odobrila i ja nisam mogao da sumnjam da je riječ o prevari”, kazao je Mitrović.

Kuljača je pred sudijom kazao da je upoznat sa cijelim slučajem, ali da ne može da priča jer je u tom predmetu svjedok saradnik.

Rađenović je potvrdio da je Budva Mitroviću dugovala milion eura i da mu je zemlja na Jazu ponuđena da se dug izmiri.

Mitrović je objasnio da je milionski dug trebalo da naplati kada je budvanska lokalna uprava grcala u dugovima i kada im je račun bio blokiran.

Sudiji pokazao dokumenta o kupovini zemlje na Jazu

Mitrović je sudiji pokazao kompletnu dokumentaciju o kupovini zemljišta na Jazu.

"Za 26.026 kvadrata zemlje na Jazu i betonsku konstrukciju platili smo 1.385.000 eura. Cesijom je preko banke izmiren dug od 915.347 eura, koji je imala Opština prema Megaprometu, a doplatili smo još 85.433 eura, što ukupno iznosi 1.000.800 eura. Dogovoreno je da u cijenu uđe i konstrukcija, koju je radilo preduzeće 'Smart It' (firma Miloša Marovića), koja je za gradnju prethodno uzela kredit od 385.000 eura kod CKB. Predloženo nam je da preuzmemo kredit, što smo prihvatili i u banci je potpisna ugovor. Kredit smo vratili u roku od pet godina kako je bilo naznačeno", ispričao je Mitrović.

Bonus video: