Devet stipendija od po 670 dolara mjesečno do Igara u Tokiju

Među stipendiranim su atletičarke Marija Vuković, Slađana Perunović i Kristina Rakočević, karatistki Marina Raković i Mario Hodžić, jedriličar Milivoj Dukić, teniserka Danka Kovinić, kao i džudisti Danilo Pantić i Nikola Gardašević
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2017. 11:42h

Međunarodni Olimpijski komitet stipendiraće devet crnogorskih sportista koji će do Igara u Tokiju u avgustu 2020. godine mjesečno dobijati 670 dolara.

Među stipendistima su atletičarke Marija Vuković, Slađana Perunović i Kristina Rakočević, karatisti Marina Raković i Mario Hodžić, jedriličar Milivoj Dukić, teniserka Danka Kovinić, kao i džudisti Danilo Pantić i Nikola Gardašević.

Naravno, uslov da do kraja ovog perioda budu stipendirani su i njihovi rezultati, odnosno stipendiranje može da se prekine u slučaju da ne izbore norme za učešće na Olimpijskim igrama.

"Ostala nam je "fina ruka" kako bi sportisti imali optimalne pripreme za rad. Nadam se da smo u pojedinačnim sportovima napravili iskorak i dobru selekciju. Podržaćemo ih uz pomoć MOK-a. Dosad smo ih podržavali iz svojih sredstava i vjerujem da će ovo mnogo značiti ovim mladim ljudima. Radićemo to dalje i sa mladim vaterpolistima i rukometašicama, a nadam se u narednom periodu da ćemo pomoći i talentovanu generaciju naših košarkaša", rekao je predsjednik COK-a Dušan Simonović.

Zbog učešća na međunarodnim turnirima ili pripremi za važne događaje u svojim sportovima, ugovori su danas potpisani samo sa četiri dobitnika stipendija MOK-a koje je odobrila tripartitna komisija, sportistima kandidovanim iz matičnih saveza. Ugovore su potpisali Dukić, Rakovićeva, Perunovićeva i Rakočevićeva.

"Stipendija će mi mnogo značiti. Nadam se da ću opravdati njihovo povjerenje i ponovo ispuniti normu za Tokio", kazala je atletičarka Slađana Perunović, koja treći put juri olimpijsku normu.

I Milivoj Dukić priprema se za treći nastup na Olimpijskim igrama.

"Nadam se da ću biti uspješniji nego dosad. Zahvalio bih se COK-u i predsjedniku Dušanu Simonoviću. Nadam se da ću svojim rezultatima opravdati očekivanja COK-a i javnosti, kao i svih koji me prate na mom olimpijskom putu", rekao je mladi Novljanin.

Marina Raković je serijom odličnih rezultata na brojnim velikim takmičenjima zavrijedila stipendiju.

"Mnogo će mi značiti ova stipendija. Znam da će biti teško, ali daću sve od sebe da nastavim sa dobrim rezultatima i plasiram se na Olimpijske igre. Biće teško jer su me sve takmičarke dobro upoznale. Radimo na treninzima žestoko kako bi došli do odličja na prvenstvima Evrope i svijeta. I ne samo Hodžić i ja, kvalitet da izbore stroge olimpijske norme u karateu smatram da imaju Nenad Dulović, Jelena Maksimović, Dragana Konjević i Ana Drašković. Trenutno sam u olimpijskoj normi na rejtingu WKF-a, jer sam deveta. No, ja ne želim da se sa tim zadovoljim jer želim da napredujem, a i trenutna lista nije mjerodavna, jer sam rangirana u kategoriji do 68 kilogramna a praviće se zbirne liste, jer ćemo se u Tokiju takmičiti samo u tri kategorije borbi, do 55, do 61, i preko 61 kilogram", kazala je Marina Raković.

Poput nje, jer će se karate u Tokiju po prvi put naći na OI, i mlada atletičarka Tare, Kristina Rakočević prvi put je dobitnica vrijedne stipendije MOK-a.

"Uložila sam ogroman trud i rad i sve to ne želim da bude uzaludno, već ću nastaviti da naprono treniram i posvećeno radim i napredujem. Želim da se zahvalim Ministarstvu sporta, COK-u i ostalim subjektima na podršci i uslovima koje nam obezbjeđuju", zaključila je Rakočevićeva.

MOK dodjeljuje stipendije samo u pojedinačnim sportovima, ali...

"Za ekipni sport postoje grantovi i mi ćemo se kandidovati, jer pored sjajnih rukometnih i vaterpolo, sada imamo i uspješnu košarkašku selekciju. Što se pojedinačnih stipendija tiče, napravljen je veliki pomak, jer su sa dvije produžene na tri godine i njihov mjesečni iznos je veći za oko 170 dolara. I budite sigurni da će pored stipendista MOK-a, iste iznose COK iz svojih fondova isplatiti svakom sportisti koji to zavrijedi sjajnim rezultatima i olimpijskom normom za Tokio", zaključio je Simonović nakon potpisivanja ugovora.

Galerija

Bonus video: