Duh Mediterana u apstraktnim kompozicijama

U katalogu izložbe, poznati akademski slikar iz Beograda Miodrag-Miško Petrović zapisao je da je u proteklih deset godina koliko ga poznaje Edin “radeći bez predaha” i dalje ostao dosljedan sebi, bez obzira da li slika Ulcinj, grad, obalu, čamce ili ribe “koje su poseban dio njegovog slikarstva”
242 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2017. 09:51h

Izložba slika “Ribe” akademskog slikara iz Ucinja Edina Kaplanija (37) otvorena u JP KIC Malesija u Tuzima. Deveto Kaplanijevo samostalno predstavljanje likovnoj publici otvorio je akademski umjetnik Nusret Đokaj, a posjetioce je pozdravila i zamjenica direktora KIC-a Ajla Turusković. Diplomac Fakulteta likovnih umjetnosti u Prištini 2004. u klasi profesora Redžepa Ferija, Kaplani je izložio 24 rada različitih formata-21 akrilik na platnu i tri kombinovane tehnike, mahom nastalih ove godine.

U razgovoru za ”Vijesti”, mladi umjetnik je istakao da i ovom postavkom predstavlja svoj odnos prema okruženju u kojem živi i stvara.

"Ovim slikama kažem ljudima da živim na moru, na Jadranu čiji svijet volim, i protiv čijeg uništavanja dižem svoj glas. Na slikama možete vidjeti kalimere, talase, tmurno more, mreže, ali i ribe ubijene dinamitom, što smeta svima nama koji volimo more, živimo uz njega, hoćemo da ga očuvamo. Dakle, ovo je i revolt protiv destrukcije”, kaže Kaplani.

Sagovornik “Vijesti” je ostao vjeran svom stvaralačkom prosedeu - slike bez imena odlikuje snažan kolorit, žanrovski su na razmeđi apstraktne umjetnosti i ekspresionizma. Kaplani ukazuje da se u tom prostoru slikarski najkomotnije osjeća.

"To volim i to mi ide, najbolje iskazuje moje doživljaje mora. Slikarstva nema bez boje, a ovo je jak kolorit Mediterana, vode, podvodnog svijeta”, ističe Kaplani.

U katalogu izložbe, poznati akademski slikar iz Beograda Miodrag-Miško Petrović zapisao je da je u proteklih deset godina koliko ga poznaje Edin “radeći bez predaha” i dalje ostao dosljedan sebi, bez obzira da li slika Ulcinj, grad, obalu, čamce ili ribe “koje su poseban dio njegovog slikarstva”.

“Gest mu je i dalje snažan, ubjedljiv, paleta vremenom obogaćena još nekim neophodnim bojama, svako platno odiše visokim slikarskim kvalitetom. Edinove ribe su njegov unutrašnji mentalni skok u apstrakciju u naboljem smislu te riječi. Izuzetno dobro slikane, kompozicijski odlično pozicionirane, s mjerom svedene, podsjećaju me na najbolja djela najvećih imena apstraktne umjetnosti. Rekoh - podsjećaju, ne liče, jer Edin slika na svoj i samo svoj način i postiže vrhunske rezultate”, ocijenio je Petrović.

Kaplani je likovni pedagog ulcinjske Gimnazije “Bratstvo-jedinstvo”, a član je ULUCG od 2010. Do sada je samostalno izlagao dva puta u Švajcarskoj, četiri puta u Ulcinju, u Rožajama i u Beratu u Albaniji, te preko 200 puta na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njegove slike se nalaze u privatnim kolekcijama Švajcarske, Crne Gore, Italije, Albanije, SAD, Njemačke…

"Bilo je malo izložbi u Crnoj Gori do sada, imao sam volje da se predstavim, ali, treba i vremena, pored obaveza na poslu. Mijenjao sam tematiku, radio cikluse o kalimerama-te slike još nisam izlagao, o kajt-surfingu, pored riba ranije i apstraktne pejzaže. Svaki dan sam u ateljeu, ako hoćete da se bavite slikarstvom, drugačije ne može”, zaključio je razgovor za ”Vijesti” Kaplani.

Galerija

Bonus video: