"Dokle pogled seže" i "Samoubica" u Užicu na festivalu

Radni naslov festivala je slogan "Za ovo malo duše"
75 pregleda 0 komentar(a)
predstava Samoubica, Foto: CNP
predstava Samoubica, Foto: CNP
Ažurirano: 26.10.2017. 09:05h

Predstava "Samoubica" Nikolaja Erdmana u režiji Veljka Mićunovića produkcija CNP-a, kao i predstava "Dokle pogled seže" Arpada Šilinga u produkciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” ušle su u selekciju festivala “Bez prevoda” koji će biti održan od 13. do 18. novembra u Užicu.

Selektor festivala, pozorišni kritičar iz Zagreba Bojan Munjin, istakao je da su predstave izabrane sa željom da, uz više od osam priča koje će publika imati priliku da vidi na festivalu, razmišljamo o čovjeku, njegovoj sudbini i problemima.

"Pozorište današnjeg, ne baš veselog, vremena često se odlučuje ili da sa neobaveznim komedijama pobjegne od tog vremena ili da u tzv. teatru grubosti naslika to vrijeme u još strašnijim tonovima. Zato smo ove godine željeli, bez suvišne pretencioznosti, da 22. Jugoslavenski pozorišni festival 'Bez prevoda' posvetimo toj iskonskoj ljudskoj želji da svojoj neprestano opterećenoj duši omogući u teatru malo topline, koja bi mu pomogla da se obnovi i krene dalje”, izjavio je Munjin.

Kao radni naslov festivala odabran je slogan “Za ovo malo duše”, koristeći se pjesmom Vaska Pope “Branim”.

"Samoubica" je ušla u selekciju jer, objašnjava selektor “govori kako između napada na dušu jedne fabrike i napada na pojedinca nema bitne razlike, jer čovjekova iskonska pozicija je zapravo neprestana Sizifovska borba sa ljudskom zluradošću i glupošću.”

"Samoubica" će biti izvedena 14. novembra u Narodnom pozorištu Užice.

Pored dvije predstave crnogorske produkcije, u selekciju su ušle i: “Tako je (ako vam se tako čini)” Luiđija Pirandela u režiji Jagoša Markovića, “Priče iz Bečke šume” Odona fon Horvata u režiji Igora Vuka Torbice, “Ivanov” A. P. Čehova u režiji Tatjane Mandić Rigonat, “Moja fabrika”, Selvedina Avdića u režiji Selme Spahić, “Svedobro” Stevana Vraneše u režiji Nemanje Rankovića i “Moja ti” Olge Dimitrijević u režiji Aleksandre Milavić Dejvis.

Bonus video: