NAČISTO NA TV VIJESTI

"DPS tajno podijelo stanove ministrima i direktorima"

Gosti u emisiji Načisto na TV Vijesti su bili Miloš Nikolić, poslanik DPS-a, Slaven Radunović iz Demokratskog fronta, Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore i Neđeljko Rudović iz GP URA.
0 komentar(a)
Načisto
Načisto
Ažurirano: 26.10.2017. 19:46h

Tok emisije:

21:29 Rudović je kazao da DPS voli Crnu Goru onoliko koliko ima koristi od nje. On je kazao da se slaže sa Pobrić da opozicija nije uradila dovoljno. Rudović navodi da su ministrima i direktorima javnih institucija podijeljeni stanovi vrijedni dva miliona eura na tajnoj sjednici.

21:27 Koprivica je poručio da će parlamentarni izbori sigurno biti održani 2018. i da neće preispitati svoju odluku o pregovorima sa Duškom Markovićem, jer bi pregovori značili odustajanje od uslova.

21:25 Radunović je objasnio da bi se lista opoziconih poslanika popunjavala sa liste vladajućih partija kada bi se oni odrekli mandata, ali da se on slaže sa tim i da je spreman da vrati mandat i odrekne se svih privilegija, ako to budu htjeli i svi ostali opozicioni poslanici.

21:21 Nikolić je kazao da se ne slaže da se radi o "raspadu sistema" kako je konstatovao urednik emisije Komnenić.

21:17 U uključenju u emisiju, građanska aktivistkinja Patricija Pobrić je istakla da je razočarana pasivnošću opozicije tokom bojkota i da je i opozicija odgovorna za zakone donešene u Skupštini u proteklih godinu dana. Ona je upitala zašto opozicija nije vratila mandate kada bi, kako navodi, predsjednik Vujanović morao da raspiše izbore, i zašto se ne krene u strateški bojkot čime bi mogla da se promijeni stanje u Crnoj Gori.

21:13 Radunović je kazao da DF ne zanimaju pregovori sa vladom, već sa opozicijom i da se ne smiju čekati izbori 2020. i da će se vlast, ako to budu dozvolili, još tri godine iživljavati u Skupštini.

21:08 Koprivica je podsjetio da je Milo Đukanović brutalno izvrijeđao prosvjetne radnike, a da je on isti doveo za ministra prosvjete postavio Slavoljuba Miga Stijepovića. Nikolić je poručio Koprivici da Đukanović nije vrijeđao prosvjetne radnike, već da je stvoren ambijent da prosvjeta nije privlačno obrazovanje.

21:05 Rudović je kazao da se mora naći način da opozicija spriječi DPS da za pola sata donosi zakone od suštinskog značaja za državu.

21:00 Nikolić je komentarišući aferu Snimak kazao da 20 sekundi ne može kompromitovati 100 i kusur hiljada glasova za DPS.

20:52 Nikolić kaže da izborno zakonodavstvo nije dovedeno do savršenstva i da se na to odnose preporuke OEBS. On je poruku Orava protumačio kao sugestiju da se otklone sve sumnje oko izbora, i da informacije poznate 16. oktobra nisu mogle da utiču na glasače.

20:49 Radunović je poručio da ne može ostatak opozicije tražiti od DF da se odriče suštinskih stvari u svojoj političkoj platformi, kao što ni oni to ne traže od ostatka opozicije.

20:42 Rudović je poručio da opozicija treba da se okuplja oko zajedničkog i da mu je žao što nije sastavljen konkretan spisak uslova za ponavljanje izbora. "DPS bježi od izbora i to je očigledno", naveo je Rudović i pitao zašto ne bi imali vanredne parlamentarne izbore zajedno sa predsjedničkim izborima i svim lokalnim izborima.

Poslanik URA smatra da politika DF ne podstiče demokratske promjene i da politika DF jača DPS.

20:36 Koprivica kaže da nije tačno tumačenje da je jedini zahtjev opozicije datum izbora, već je uporedni uslov i regulisanje uslova izbora. On je kazao da nema razgovora sa DPS jer je ta partija svaki dogovor izigrala. Koprivica smatra da će pod pritiskom opozicije i međunarodnog faktora DPS pristati na nove izbore.

20:25 Nikolić smatra da je trebalo da bude pozvano više predstavnika vlasti, ali mu je urednik emisije Petar Komnenić kazao da je problem što niko iz koalicionih partnera DPS ne želi da učestvuje u debatama. On smatra da je povratkom DF u parlament srušena ideja opozicionog bojkota.

Nikolić navodi da ne želi da tumači riječi Duška Markovića. "Stav DPS je da su izbori 2016. bili regularni", poručio je Nikolić i da oni ne vide političku krizu, već samo opozicionu koju ne treba rješavati vanrednim izborima. On je kazao da u ovim političkim okolnostima DPS smatra da nema potrebe da izbori budu prije oktobra 2020. godine.

20:20 Rudović je kazao da GP URA nema namjeru da se vraća u ovakav parlament. On je podsjetio da je Marković revidirao stav i da je kazao da se može razgovarati i bez prekida bojkota, i da je očigledno da postoje unutrašnji i spoljnji pritisci na DPS, ali da je DF onda odlučio da se vrati u parlament.

"Problem je tinjajući sukob u opoziciji", smatra Rudović. Rudović smatra da opoziciona platforma ne može biti zasnovana na politici Demokratskog fronta.

20:14 Koprivica je kazao da će bojkotovati parlament dok se ne ispune uslovi opozicije i da to neće zavisiti ni od njihovog rejtinga, niti od toga da li će se ostatak opozicije vratiti. "Ni da nam rejting padne na nulu, mi se nećemo vratiti bez ispunjenja uslova opozicije", poručio je Koprivica. On je podsjetio na izjavu Kneževića da se prekidom bojkota spašavaju Duško Marković i Milo Đukanović.

On smatra da je DF odgovorio pozitivno na poziv Markovića da se vrate u parlament. "Svako ko se vraća u Skupštinu, izdaje opozicione glasače", smatra Koprivica.

20:10 "Ako postoji volja za saradnjom u opoziciji DF to podržava i to sve vrijeme traži, ali ako se nastavi ignorantski odnos, nemojte očekivati da se ponašamo u skladu sa interesima drugih stranaka", naveo je Radunović. On je kazao da će u tom slučaju Skupštinu koristiti kao pres salu.

20:05 Slaven Radunović je podsjetio da je Andrija Mandić kazao da se radi o jednokratnom povratku u parlament i da se ne radi o trajnom prekidu bojkota, ali da će svakog puta uraditi to ako budu smatrali za shodno.

On je kazao da je DF pod neviđenim terorom vladajućeg režima i da DF ne želi da samo bojkotuje parlament, jer to ne daje rezultate. Radunović navodi da je DF najglasniji zagovornik bojkota, ali da je DPS pokazao rezistentnost na pritiske opozicije jer je kupljena naklonost međunarodne zajednice ulaskom u NATO.

U najnovijem izdanju emisije Načisto sa Petrom Komnenićem pogledajte raspravu političkih aktera koji još uvijek nemaju minimum saglasnosti oko načina prevazilaženja trajuće krize koja je okovala društvo. Zašto opozicija nema usaglašenu strategiju, da li se politčki subjekti vode javnim ili sopstvenim interesom, da li kroz krizu prolazi i DPS?

Koliko teme od javnog značaja bivaju zanemarene zbog politikantskog fokusa partijskih subjekata? Da li će biti vanrednih izbora, kakva je uloga međunarodne zajednice?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja dobićete u četvrtak u emisiji Načisto koja počinje od 20h na televiziji Vijesti.

Gosti u studiju su: Miloš Nikolić, poslanik DPS-a, Slaven Radunović, Demokratski front, Momo Koprivica, Demokratska Crna Gora i Neđeljko Rudović, URA.

Preporučujemo za Vas