15. dan suđenja: Sinđelić nije ušao, Dikićevo stanje i opet izuzeće

Pretres će se nastaviti 26. oktobra u deset časova
0 komentar(a)
Suđenje državni udar
Suđenje državni udar
Ažurirano: 25.10.2017. 11:50h

Suđenje optuženima u slučaju pokušaja terorizma na izborni dan nastavljeno je danas u podgoričkom Višem sudu.

Tok suđenja:

12:35 Nakon odluke vijeća javlja se za riječ advokat Nikola Bulatović i podnosi zahtjev za izuzeće predsjednika vijeća.

''Podnosim zahtjev za izuzeće predsjednika vijeća Suzane Mugoše iz sljedećih razloga. Prvi je zbog povrede prava na odbranu, mog branjenika Andrije Mandića. On je prekidan, i nije mu dozvoljeno da nesmetano iznosi odbranu. Pod dva. Zbog toga jer je predsjednik vijeća tolerisao neravnopravan odnos stranaka u postupku na ovom pretresu, budući da zakonikom o krivičnom postupku garantuje da su stranke ravnopravne. Primjer za to navodim da je zastupnicima optužnice gotovo uvijek dozvoljeno da se jave za riječ kada su to tražili dok je ovo pravo odbrani uskraćeno do je procenat odobravanja ispod 20 odsto. Predsjednik vijeća čitavo vrijeme trajanja pretresa zastupnike optužnice naziva po funkcijama iako ti termini ne postoje zakonikom o krivičnom postupku. Sljedeći razlog je taj što se drastično krši zakonik krivične ekonomije jer suđenje može trajati mjesecima i ovaj postupak može se oboriti u budućnosti ukoliko se utvrdi da je svjedok saradnik psihički nestabilna osoba. Četvrto, kazne o udaljavanju i novčanom kažavanju u zapisnik se unosi kao odluka suda a te odluke mogu da donese samo predsjednik vijeća a ne sud, jer onda ne bi znali koji sud ga je donio jer ih ima preko 20. Naziv da se koristi sud je samo floskula da se zamagli kada odlučuje predsjednik vijeća a kada odlučuje vijeće'', kazao je Bulatović.

Katnić je kazao da traži da Sud povodom ovog pradloga primijeni član 31 stav 6.

''Očigledno je da se ovdje radi o odugovlačenju. Mandić je prije 15 dana i imalo se kad odlučivati o ovome'', kazao je Katnić.

12:32 Sutkinja Mugoša je prekinula današnji pretres, a nastaviće se sjutra u 10 časova.

12:25 Sutkinja Mugoša je odbila da se odbrani dostave zapisnici o saslušanju Sinđelića dok je imao status okrivljenog, a o ostalim pitanjima će se izjasniti naknadno.

11:48 Sud je dao pauzu do 12.15 da bi odlučio o predlozima odbrane.

11:36 Advokat Petronijević je kazao da podržava predloge kolega koji se odnose na izdvajanje zapisnika o saslušanju svjedoka saradnika.

''On je tada saslušan u svojstvu svjedoka saradnika. U toku zapisnika a što je vidljivo da je u više od 10 navrata odbio da odgovori na određena pitanja branilaca. Ja nisam bio prisutan ali sam pažljivo čitajući konstatovao da je odbijao da odgovori a određena pitanja je i kolega tužilac koji je vodio taj dio postupka uskraćivao odnosno davao mu za pravo da ne odgovori. Podsjetio bih da je dužan da odgovori na apsolutno sva pitanja'', kazao je Petronijević. On je dodao da stoji činjenica da se ne radi o pravosnažno završenoj stvari kada je riječ o rješenu kada je donijet status svjedoka saradnika jer to nije presuda i upravo sve ovo što je navedeno kaže da u ZKP-u postoje valjano pravni razlozi koji opravdavaju donošenje drugačije odluke.

11:33 Advokat Nikola Bulatović je kazao da se moraju nabaviti svi podaci od ruskih organa o Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu, Advokat Bulatović tvrdi da za optužene Ruse Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova u spisima predmeta ne postoje dokazi o njihovom identitetu.

Zato predlaže da se od Rusije pribave podaci za ovu dvojicu, počev od jedinstvenog matičnog broja do otiska prsta i izvoda iz kaznene evidencije ili potvrde da Šišmakov i Popov postoje.

11:28 ''Za ovog svjedoka saradnika odbrana je 24.05. dostavila medicinsku dokumentaciju i to u vidu sudskih neuropsihijatrijskih vještačenja. Smatram da sud mora da naloži. Nadam se da stoji da je to čovjek koji je osuđen za ubistvo čovjeka sa četiri metka sa leđa'', kazao je Jovanović.

Advokat Miroje Jovanović je kazao da prvo treba riješiti prethodna pitanja.

''Ja smatram da treba da riješimo prethodna pitanja a to je da li u ovom predmetu postoje spisi KVS 146/16, da li postoji zapisnik o saslušanju svjedoka saradnika kod sudije za istragu KRIS 70/16 i da li postoji zapisnik o saslušanju lica te da se ovi spisi priključe trenutnim predmetima koje odbrana posjeduje. A sve po mom predlogu od prije 15 dana koji sam podnio blagovremeno imajući u vidu da bi odbrana morala da se upozna sa tim spisima, a o tome govore odluke suda u Strazburu u kojima se kaže da sve što ima tužiac i drugi organi mora biti dato i odbrani, kako bi ga ispitivali po jednakim uslovima po kojima ga ispituje tužilaštvo'', kazao je Jovanović.

11:22 Advokat Miroje Jovanović je poručio da odbrana mora da ima sva dokumenta koja ima tužilaštvo kako bi mogli da ispituju na isti način kao tužilaštvo.

11:06 Advokat Dražen Medojević je tražio da se iskaz Sinđelića pred tužiocem izdvoji iz spisa jer se radi o pravno nevaljanom dokazu.

11:03 Milan Knežević je kazao da ne poznaje Dikića i da je prvi put čuo za njega 16. oktobra, te da mu nije poznato da je iko iz DF poznavao Dikića i pominjao ga.

11:00 Dikić je kazao da nije bio u Crnoj Gori u oktobru 2015. godine i da nije obučavao pripadnike SAJ, već Posebnu jedinicu policije i to u taktičkom pogledu.

10:58 Mandić je kazao da su se u tabloidnoj štampi pominjalo da je Dikić bio tu da suzbije demonstracije 2015. godine.

10:54 Andrija Mandić je kazao da se nikada nije sreo niti upoznao sa Bratislavom Dikićem. On je pojasnio da je znao za Dikića i da mu je njegov prijatelj Dragan Jočić, koji je bio ministar unutrašnjih poslova Srbije, pominjao Dikića kao jednog od časnih i poštenih ljudi koji rade u tom resoru.

Mandić je navodi da je tek nakon pokretanja postupka saznao da je Dikić obučavao jedinice SAJ i PJP Crne Gore. On kaže da nije upoznat da je Dikić učestvovao u suzbijanju demonstracija u oktobru 2015. ali da ih je on obučavao prije toga.

10:51 Maksić je kazao da niko nikada nije u njegovom prisustvu pominjao Dikića.

10:50 Dušić je naveo da mu niko nije pominjao Dikića niti bilo kog drugog generala. On je naveo da mu niko nije rekao da će u Podgorici biti neko lice koje treba da ih organizuje, i da mu Velimirović nije pominjao nikakav telefon, organizaciju niti išta slično.

10:45 Milić je dodala da Pavasović nije spominjao nikoga od optuženih koje nije ranije poznavala.

10:36 Branka Milić je kazala da lično ne poznaje Bratislava Dikića, da se nikada nije srela sa njim i da se nije susretala sa tim imenom prilikom svojih aktivnosti, i da ga niko nije pominjao uoči dolaska u Crnu Goru.

Milić je kazala da vojvoda Čaruga nikada pred njom nije pominjao Dikića.

10:34 Dikić je kazao da je više puta dolazio u Crnu Goru na sastanke sa zvaničnicima iz cnogorskog MUP i da su odlično sarađivali. On je naveo da je učestvovao u obuci posebnih policijskih jedinica Crne Gore u suzbijanju najozbiljnijih oblika kriminaliteta.

10:33 Na pitanje Kneževića, Dikić je pojasnio da se državni udar ne može izvesti bez upliva vojske i policije.

10:28 Dikić je na pitanje Kneževića kazao da svaka formacija bilo vojna, ili policijska ima određene uslove da neko postane dio te formacije. On je ocijenio da niko od optuženih, na osnovu vizuelne percepcije, ne bi mogao da izvede vrstu napada kao što je opisano u optužnicu i da bi za takve napade svakako bila potrebna neka vrsta obuke.

10:26 Dikić je kazao da mu nije jasno kako se to osvaja vlast zauzimanjem Skupštine kada se radi samo o objektu.

10:20 Milan Knežević je upitao Bratislava Dikića koliko ima profesionalnog staža u vojsci i policiji. Dikić je kazao da ima 26 godina efektivnog staža u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije u specijalnim antiterorističkim jedinicama.

Knežević je upitao Dikića da li je radio zadatke koji se tiču zaštite teritorijalnog suvereniteta. Dikić je naveo da je obavljao najsloženije poslove u okviru ovlašćenja tih jedinica kao što su sprječavanje terorizma, hapšenja najopasnijih kriminalaca. "Postao sam put od izvršioca do rukovodioca u suzbijanju tog vida kriminaliteta", naveo je Dikić.

Knežević je upitao Dikića da li je moguće izvesti državni udar i zbaciti vlast na način koji je opisan u optužnici. Dikić je kazao da smatra da ne može i da se u optužnici pominje neka vrsta terorizma.

9:53 Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je zatražio od suda da spriječi odbranu da odugovlači proces i da su radnje usmjerene ka tome da se ne sasluša svjedok saradnik Aleksandar Sinđelić.

9:35 Sutkinja je dala novu pauzu od deset minuta kako bi ipak bila omogućena privatna konsultacija advokata sa Dikićem.

9:30 Advokat Petronijević je kazao da im nije omogućen susret nasamo, jer je komandir sjedjeo pored njih, umjesto da imaju samo vizuelni nadzor. Sutkinja je kazala da je problem što ne postoji takva prostorija.

9:19 Deset minuta pauze da bi se Dikić i advokati konsultovali.

9:18 Advokat Milan Petrović dopunio je predlog kolege Petronijevića, i zatražio da se uradi DNK, kako bi se potvrdilo da urađeni nalaz pripada Dikiću.

9:15 Optuženi Bratislav Dikić kazao je ne želi da se više javno govori o njegovom zdravstvenom stanju, kako se njegova porodica "ne bi uznemiravala".

9:14 Advokat Petronijević traži pet minuta pauze kako bi se konsultovao sa svojim branjenikom

9:11 Goran Petronijević, advokat prvooptuženog, kazao je da nije dobio poziv od strane suda za današnji pretres, kao i da nije znao da će Dikić pratiti suđenje, te da je obaviješten od strane porodice branjenika.

Advokat je dodao da sumnja u nalaz KCCG koji je sud dobio.

"Tražimo da nam se dostavi nalaz i proslijedi Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu", kazao je Petronijević.

9:09 Sutkinja Suzana Mugoša čita nalaz sudkog vještaka medicinske struke o zdravstvenom stanju optuženog Bratislava Dikića. Prema tom nalazu, Dikić je spodsoban za praćenje daljeg pretresa.

Na poslednjem ročišti jedan od optuženih Milan Knežević negirao je krivicu. Krivicu su ranije negirali i Bratislav Dikić, Miloš Jovanović, Srboljub Đorđević, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Mihailo Čađenović, Dragan Maksić i Andrija Mandić. Postupak protiv Dikića je razdvojen, zbog njegovog upućivanja na liječenje. Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kao i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević. Optužnicom su obuhvaćena i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Bonus video: