Tužilaštvo traži novo suđenje Mandiću i Radunoviću

Tužilaštvo je u žalbi napisalo da je tokom dokaznog postupka utvrđena krivica optuženih i da je pogrešan zaključak prvostepenog suda
78 pregleda 8 komentar(a)
Andrija Mandić, Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Andrija Mandić, Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.10.2017. 12:51h

U Apelacionom sudu danas je održana sjednica na kojoj je razmatrana žalba tužilaštva na presudu kojom su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Slaven Radunović oslobođeni optužbe da su prije dvije godine ispred Skupštine počinili krivično djelo nasilna promjena ustavnog uređenja.

Sjednica je održana pred vijećem kojim je predsjedavala sutkinja Seka Piletić.

Prvostepenu oslobađajuću presudu 26. maja donio je sudija podgoričkog Višeg suda Vladimir Novović, a tužilaštvo je žalbom tražilo da se odluka ukine i vrati na ponovno odlučivanje.

Tužilaštvo je u žalbi napisalo da je tokom dokaznog postupka utvrđena krivica optuženih i da je pogrešan zaključak prvostepenog suda da su optuženi riječima i djelima smirivali okupljene građane.

"Pogrešan je i zaključak suda da su optuženi doista imali cilj da smire okupljene građane, jer da im je to bio cilj to bi učinili transarentno, odnsono sa govornice sa koje su se kritične noći obraćali okupljenim građanima sa kojima su sve vrijeme manipulisali i postupno ih uvodili u neregularno stanje, a potom te iste građane optužili za nastale nerede, otklanjajući od sebe odgovornost za nastalu situaciju", piše u žalbi tužilaštva.

Po njihovoj ocijeni sud se nije upuštao "u ono što je dužan po Zakonu":

"Da svestranom analizom svih dokaza izvede pravno valjan zaključak o tome da su optuženi počinili krivično djelo - pozivanje na nasillnu pomjenu ustavnog uređenja".

Jedan od branilaca lidera DF-a, advokat Nikola Medojević, "Vijestima" je rekao da očekuje da će sudije Apelacionog suda odbaciti žalbu.

"I potvrditi presudu, obzirom da stav Tužilaštva nema nikakvog uporišta u činjenicama ovog postupka. Upravo iz tog razloga je Sud dva puta odbio optužni predlog zbog nedostataka razloga za osnovanu sumnju, dok je treći put kontradiktorni sudski postupak održan i bukvalno svaki provedeni dokaz je negirao optužbu", kazao je advokat Medojević.

Mandić i Radunović nijesu nijesu prisustvovali sjednici.

Bonus video: