IAKO SU UREDNO POZVANI

Svjedoci se nisu pojavili na suđenju Zmajeviću za ratni zločin na Kosovu

Advokat Zmajevića, Slavomir Božović, kazao je na suđenju da smatra da svjedoci koje je sud pozvao ne mogu da budu uključeni u ovaj postupak u tom svojstvu jer im se za isto krivično djelo sudi u Beogradu
66 pregleda 2 komentar(a)
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 23:31h

Iako su uredno pozvani svjedoci Danijel Čolić, Željko Đurić i Goran Kostelnik nijesu se danas pojavili na suđenju Vladu Zmajeviću (47) iz Nikšića, optuženom da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom rata na Kosovu 1999. godine. 

Sudija Dragoje Jović je zbog toga odgodio njihovo saslušanje za 27. i 28. novembar kada je planirano da bude saslušano saslušano osam svjedoka.

Advokat Zmajevića, Slavomir Božović, kazao je na suđenju da smatra da svjedoci koje je sud pozvao ne mogu da budu uključeni u ovaj postupak u tom svojstvu jer im se za isto krivično djelo sudi u Beogradu. 

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević rekla je da to nije tačno jer je crnogorsko tužilaštvo tražilo od Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu informaciju o tome da li se vodi neki postupak protiv tih svjedoka.  

“SDT je dobilo obavještenje da je sudski postupak protiv svih tih lica obustavljen”, kazala je ona. 

Sudija Jović je tražio da Vukčević dostavi sudu dokumentaciju koja to potvrđuje. 

Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. godine, kao dobrovoljac, u selu Žegra kod Gnjilana učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti.

“Zmajević za vrijeme oružanih sukoba, između naoružanih pripadnika naoružane vojne organizacije takozvane OVK i pripadnika Vojske Jugoslavije, kršeći pravila međunarodnog prava IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kao vojnih dobrovoljac pripadnik III pješadijaskog bataljona VJ, prema licima koja nijesu neposredno učestvovala u neprijateljstvima pripadnicima albanske nacionalnosti, nije postupao u svakoj prilici čovječno i bez ikakve diskriminacije zasnovane na nacionalnom porijeklu, vjeri i ubjeđenju, već je vršio ubistva civilnog stanovništva albanske nacionalnosti i pljačkanje njihove imovine", piše u optužnici.

Na prošlom ročištu održanom 12. septembra Zmajević je detaljno pred sudijom Jovićem iznio odbranu i kazao se da nije kriv.

On je odbio da odgovara na pitanja tužiteljke Vukčević.