Faktori koji utiču na rizik od postporođajne depresije

Tim istraživača pregledao je medicinsku dokumentaciju više od dvadeset hiljada žena koje su se porodile između juna 2015. i avgusta 2017. godine. Od ukupnog broja, njih 817 imalo je postporođajnu depresiju
0 komentar(a)
depresija, majka, Foto: Shutterstock
depresija, majka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.10.2017. 10:14h

Žene koje se porode u zimu ili proljeće imaju manje šanse da razviju postporođajnu depresiju nego tokom preostalih godišnjih doba, pokazalo je nedavno istraživanje, piše Gardijan.

Faktori koji utiču na rizik od postporođajne depresije uključuju indeks tjelesne mase i dužinu trudnoće, bez obzira na to da li je korišćen takozvani "epidural" koji anestezira bolove.

Najmanje deset odsto žena doživi određeni stepen anksioznosti ili depresije posle porođaja. Simptomi uključuju tugu, nemir i nedostatak koncentracije. Postporođajna depresija obično nastaje kao kombinacija hormonalnih promjena, psihološkog prilagođavanja majčinstvu i umora, rekli su američki istraživači.

"Htjeli smo da saznamo da li postoje određeni faktori koji utiču na rizik od razvoja postporođajne depresije, koji se mogu izbjeći kako bi se poboljšalo zdravlje žena, kako fizički tako i mentalno", objašnjenje je iz bolnice u Masačusetsu.

Tim istraživača pregledao je medicinsku dokumentaciju više od dvadeset hiljada žena koje su se porodile između juna 2015. i avgusta 2017. godine. Od ukupnog broja, njih 817 imalo je postporođajnu depresiju.

Zašto porođaji zimi i u proljeće treba da imaju pozitivne efekte, nije poznato, ali to bi moglo da bude u vezi sa "sezonskim uživanjem aktivnosti majke s novorođenčetom", objasnili su istraživači.

Studija je takođe otkrila da duža trudnoća smanjuje rizik od postporođajne depresije. Način porođaja nije imao efekta, objasnili su istraživači na ovogodišnjem Kongresu anesteziologa, prenosi Nedeljnik.

Bonus video: