SAD: Klimatske promjene koštaju budžet milijarde dolara godišnje, cifra može samo da raste

U izvještaju se predviđa da će troškovi u budućnosti samo rasti i potencijalno do 2050. preći 35 milijardi godišnje. Navodi se da federalna vlada te troškove ne planira efikasno, a finansijske rizike od troškova izazvanih klimom određuje kao "visoke"
1 komentar(a)
Klimatske promjene, Foto: Shutterstock
Klimatske promjene, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.10.2017. 08:31h

Klimatske promjene koštaju američki budžet milijarde dolara godišnje, a ta cifra može samo rasti kako razorne oluje, poplave, požari i suše budu postajali češći u narednim decenijama, saopštila je američka Kancelarija za odgovornost vlade.

Ta federalna agencija je u juče objavljenom izvještaju navela da je federalna vlada tokom posljednje decenije potrošila više od 350 milijardi dolara na programe pomoći poslije prirodnih katastrofa i pokrivanje osiguranja usjeva i od poplava.

U tu brojku nije uračunata cijena tri velika ovogodišnja uragana i više požara, koji bi mogli biti među najskupljima u američkoj istoriji.

U izvještaju se predviđa da će troškovi u budućnosti samo rasti i potencijalno do 2050. preći 35 milijardi godišnje. Navodi se da federalna vlada te troškove ne planira efikasno, a finansijske rizike od troškova izazvanih klimom određuje kao "visoke".

"Federalna vlada nije strateški planirala rukovođenje klimatskim rizicima korišćenjem informacija o mogućim ekonomskim posljedicama klimatskih promjena da bi izdvojila značajne rizike i odredila prikladan odgovor. Korišćenjem tih informacija, federalna vlada bi napravila prvi korak ka ustanovljavanju vladinih prioriteta za rukovođenje tim rizicima", navodi se u izvještaju.

Istraživanje je rađeno na zahtjev republikanske senatorke Suzan Kolins i demokratske senatorke Marije Kentvel.

Autori izvještaja su pregledali 30 vladinih i akademskih istraživanja o nacionalnim i regionalnim efektima klimatskih promjena, a sa 28 eksperata je razgovarano o jakim i slabim tačkama tih istraživanja.

Prema navodima izvještaja, fiskalni efekti klimatskih promjena će najvjerovatnije biti različiti u raznim djelovima SAD.

Bijela kuća i Agencija za zaštitu životne sredine, koje su dobile primjerke izvještaja, nisu komentarisale.

Predsjednik SAD Donald Tramp je više puta klimatske promjene nazivao prevarom i povukao je SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma, a ukinuo je i brojna ograničenja emisije štetnih gasova. Na mnoga odgovorna mjesta je postavio ljude koji dovode u pitanje uticaj sagorijevanja fosilnih goriva na globalno zagrijevanje.

Bonus video: