U VIŠEM SUDU U PODGORICI

Nastavlja se suđenje za ratne zločine na Kosovu: O Zmajeviću će Čolić, Đurić i Kostelnik

Zmajevića je specijalna tužiteljka Lidija Vukčević optužila da je 30. marta 1999. godine, kao dobrovoljac, u selu Žegra kod Gnjilana učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti
225 pregleda 2 komentar(a)
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 23:30h

U Višem sudu u Podgorici danas će se nastaviti suđenje Nikšićaninu Vladu Zmajeviću (47), optuženom da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom rata na Kosovu 1999. godine.

Pred vijećem sudije Dragoja Jovića danas će svjedočiti Danijel Čolić, Željko Đurić i Goran Kostelnik.

Zmajevića je specijalna tužiteljka Lidija Vukčević optužila da je 30. marta 1999. godine, kao dobrovoljac, u selu Žegra kod Gnjilana učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti.

“Zmajević za vrijeme oružanih sukoba, između naoružanih pripadnika naoružane vojne organizacije takozvane OVK i pripadnika Vojske Jugoslavije, kršeći pravila međunarodnog prava IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kao vojnih dobrovoljac pripadnik III pješadijaskog bataljona VJ, prema licima koja nijesu neposredno učestvovala u neprijateljstvima pripadnicima albanske nacionalnosti, nije postupao u svakoj prilici čovječno i bez ikakve diskriminacije zasnovane na nacionalnom porijeklu, vjeri i ubjeđenju, već je vršio ubistva civilnog stanovništva albanske nacionalnosti i pljačkanje njihove imovine", piše u optužnici.

Na prošlom ročištu održanom 12. septembra Zmajević je detaljno pred sudijom Jovićem iznio odbranu i izjasnio se da nije kriv. 

On je odbio da odgovara na pitanja tužiteljke Vukčevićeve.