Potjera nakon pucnjeva: Uhapšeni krivolovci na zaštićenu vrstu, lovili divojarca zbog mesa

Cjelovečernja zasjeda i pretraga terena rezultirala je hapšenjem dan kasnije. Pronađeno je i meso odstrijeljenje divljači, kao i lovačko oružje opremljeno savremenim pomagalima. Izvršene su i druge kriminalističke radnje kako bi se obezbijedili dokazi, rekao je sagovornik
467 pregleda 18 komentar(a)
Divojarac (Novine)
Divojarac (Novine)
Ažurirano: 24.10.2017. 06:14h

Potjera za dvojicom krivolovaca, koji su 16. oktobra predveče u Nacionalnom parku "Durmitor" odstrijelili divojarca i divokozu, završena je njihovim hapšenjem i privođenjem u policiju u Šavniku.

Akcija koju su, kako je rečeno "Vijestima" zajedno izveli lovočuvari Nacionalnog parka i šavnički policajci odvijala se u lokalitetu Gabelja i selu Grabovica u šavničkoj opštini. Ona je, kako je naveo sagovornik, držana u tajnosti zbog istrage koju sprovodi Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima, potvrdio je direktor NP “Durmitor” Tomo Pajović.

Imena izvršilaca nijesu ni juče bila dostupna javnosti.

Prema informacijama "Vijesti" krivolovci su "pali" nakon što su lovočuvari krenuli u potjeru za njima a pošto su začuli pucnjeve.

Cjelovečernja zasjeda i pretraga terena rezultirala je hapšenjem dan kasnije. Pronađeno je i meso odstrijeljenje divljači, kao i lovačko oružje opremljeno savremenim pomagalima. Izvršene su i druge kriminalističke radnje kako bi se obezbijedili dokazi, rekao je sagovornik.

Izvor „Vijesti“ blizak istrazi kaže da su izvršioci najvjerovatnije dovezeni na mjesto izvršenja. To ili neko drugo vozilo vratilo se da ih i prihvati. Policija vjeruje da je otkrila i osobu u čijoj su kući izvršioci proveli noć.

Nacionalni parkovi Crne Gore od 2008. prate stanje divokoza u NP “Durmitor” i utvrdili su prirodna mjesta koncentracije te vrste.

Pored toga, Parkovi ulažu napore u pribavljanju sredstava za sofisticiranije metode praćenja stanja populacije divokoze, kako je ranije saopšteno, koje bi dale jasnu sliku o njihovim migracijama u NP “Durmitor”.

Prije nekoliko godina, kako je tada saopšteno iz NP, na Durmitoru je zabilježeno najmanje 400 jedinki te ugrožene vrste.

Bonus video: