Trend među mladima: Podgoričani kupuju samo jednu ružu, posebno petkom uveče

Cvijeće se oduvijek darivalo kao izraz naklonosti, poštovanja, ljubavi. Međutim, vremenom je postalo uobičajno da se poklanja samo za praznike ili posebne datume. Provjerili smo da li u Glavnom gradu lijepe navike zavise od datuma
210 pregleda 3 komentar(a)
ruže, Foto: Screenshot (YouTube)
ruže, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 23.10.2017. 11:44h

Da cvijeće u rukama nije davna prošlost mišljenja su stariji sugrađani koji ga uveliko svojim najbližima običnim danima, ali i kada prilike zahtijevaju. Mlađa generacija smatra da je ipak poklanjanje raskošnih buketa rezervisano samo za praznike.

Iskustva prodavaca pokazujuju da su mladi ljudi posebno kreativni kada je poklanjanje cvijeća u pitanju, a kako ističu, vlada trend kupovine samo jedne ruže, posebno petkom uveče.

"Pogotovu omladina, mladi momci i cure, puni su ideja i nema veze nikakve da li je praznik ili ne. Naravno kad su praznici tu je veća potražnja za cvijećem ali i ovako običnim danima naravno cvijeće se kupuje", kazao je za "Boje jutra" dekoraterka cvijeća Mira Tošić.

Ako svoja osjećanja želite pretočiti u poseban gest, cvijeće će govoriti umjesto vas. Stoga postoje i određena pravila kojih bi se trebalo pridržavati.

Ukoliko ste se zaputili na vjenčanje preporuka je da se odlučite za bijele liljane, kale ili ruže. Orhideje se pak poklanjaju novopečenim roditeljima, dok se za godišnjicu braka, ili veze, poklanjaju blago roze ruže koje simbolizuju odanost i obožavanje.

"Pravi se razlika i kad je u pitanju poklon i ima razlike da li se nosi cvijeće za poklon ili za neki tužni događaj. Ruže su te koje definitivno, sa ružom nikad ne možemo da pogriješimo. Tako da bilo na kakvom događaju da nosite ruže nećete pogriješiti", kaže Tošić.

Kada je riječ o cijenama ruže se mogu naći od 1,50 do 3, lale su posebno aktuelne u jesenjim mjesecima i kreću se od euro do 3, dok je za manji buket potrebno izdvojiti 10 eura.

Cvijeće predstavlja jednostavan način da se iskaže emocija i prenese suptilna poruka.

Bonus video: