ISTORIČAR I TEORETIČAR UMJETNOSTI

U galeriji "Miodrag Dado Đurić": Preokupacije - Razgovor sa Branislavom Dimitrijevićem

Promocija knjiga kroz predavanje, filmove i razgovor
97 pregleda 0 komentar(a)
Preokupacije (novine)
Preokupacije (novine)
Ažurirano: 23.10.2017. 10:21h

Gost projekta “Preokupacije - Razgovori u muzeju” u srijedu će biti istoričar i teoretičar umjetnosti dr Branislav Dimitrijević iz Srbije. Razgovor u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić”, će u srijedu voditi mr Nikola Zečević, politikolog, istoričar i kolumnista.

Kroz predavanje, projekcije filmova i razgovor, publici će biti predstavljene autorove knjige: “'Slatki film' Dušana Makavejeva” i “Potrošeni socijalizam - kultura, konzumerizam i društvena imaginacija u SFR Jugoslaviji”.

Projekcija filma “Sweet Movie” iz 1974. godine, o kom Dimitrijević govori u svojoj knjizi, biće prikazana u 16 časova. To je prvi film Dušana Makavejeva van Jugoslavije.

“On svrstava film u umjetnička djela koja predviđaju paradigmatske promjene koje nastaju sredinom sedamdesetih kada se ideološki formira svijet koji Ernesto Laclau i Chantal Mouffe označavaju kao svijet u kom 'pojedinac nije potčinjen kapitalu samo kroz prodaju svoje radne snage, već kroz njegovu ili njenu inkorporaciju u mnoštvo drugih društvenih odnosa: kulturu, slobodno vrijeme, bolest, seks, pa čak i smrt'”, ističu organizatori.

Na istom mjestu u 19 časova biće priče o drugoj knjizi ovog autora koju će pratiti i projekcija kratkometražnog dokumentarnog filma “Mi ne prodajemo Holivud”. Biće predstavljeno i istraživanje koje je dio autorovih zalaganja za uspostavljanje “studija Jugoslavije”.

“U knjizi 'Potrošeni socijalizam', Dimitrijević se bavi kulturnom istorijom socijalističke Jugoslavije kroz promjene u društvenoj imaginaciji koja se odvijala od pedesetih i šezdesetih godina”, najavljuju organizatori.

Obje knjige Branislava Dimitrijevića dio su kolekcije “Ugao za savremenu umjetnost i čitanje” koja nastaje kroz projekat “Preokupacije”.