BUDITE OPREZNI

Simptomi raka kože koje ne smijete da ignorišete

Kako biste na vrijeme prepoznali promjene, potrebno je znati i da postoje tri tipa tumora kože: bazocelularni, planocelularni i melanom
147 pregleda 0 komentar(a)
dermatolog, koža, mladež, Foto: Shutterstock
dermatolog, koža, mladež, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.10.2017. 11:14h

Svake godine raste broj oboljelih od raka kože, kako u našoj zemlji, tako i u zemljama širom svijeta. Ukoliko se bolest na vrijeme otkrije, šanse za izliječenje su 90 odsto. Jednako bitna je i zaštita od UV zračenja, ali ono nije jedini uzrok ove bolesti.

Rizik od dobijanja raka kože je veći ukoliko neki član porodice ima ili je imao karcinom, imate osjetljivu ili problematičnu kožu, izloženi ste brojnim tretmanima koji se koriste rendgenskim zracima, pušač ste...

Kako biste na vrijeme prepoznali promjene, potrebno je znati i da postoje tri tipa tumora kože: bazocelularni, planocelularni i melanom.

Bazocelularni je najčešći oblik karcinoma kože i uglavnom zahvata oblasti koje su najizloženije sunčevoj svjetlosti (vrat, lice i ruke). Melanom je najrjeđi oblik i nije ga lako prepoznati na prvi pogled, jer često izgleda kao mladež. Planocelularni je sličan bazocelularnom i javlja se i u unutrašnjim organima (usta, genitalije).

Simptomi za svaki oblik se ne mogu razgraničiti, jer se mnogi preklapaju. Ovo su najčešći simptomi koje ne bi trebalo ignorisati:

1. Asimetričan oblik mladeža – zamislite crtu koja prolazi po sredini mladeža, polovine moraju biti jednake. Ukoliko nisu, mladež je asimetričan.

2. Nepravilne ivice mladeža – Ukoliko su ivice nepravilne, znaci su upozorenja. Takođe bi trebalo da budu glatke

3. Mladeži poprimaju tamnu boju ili se primećuje više različitih boja

4. Mladeži koji rastu – češći su slučajevi kancera kod mladeža većih od 6 milimetara

5. Mladeži koji krvare ili bole

6. Bubuljice ili crvene mrlje koje ne nestaju

7. Modrica na stopalu koja ne prolazi

8. Izloženost humanom papiloma virusu (uzročniku najčešće polno prenosive bolesti)

9. Hronična rana – obično se odnosi na probleme sa ustima, pa se najčešće upozoravaju pušači

10. Smeđe ili crne linije pod noktima

11. Suvi zadebljani djelovi kože koji se perutaju – što može da bude i znak ekcema, psorijaze ili jednostavno suve kože, ali ukoliko ne reaguju na kreme, treba ih provjeriti.

Postojanje ovih simptoma ne mora da podrazumjeva kancer kože, ali se svakako preporučuje obratiti se ljekaru, prenosi B92.