Pablo Neruda nije umro od raka, sumnja se da ga je ubila diktatura

“Sigurno je da smrtovnica ne odražava stvarno stanje”
123 pregleda 0 komentar(a)
Pablo Neruda (novine), Foto: Bbc.co.uk
Pablo Neruda (novine), Foto: Bbc.co.uk
Ažurirano: 23.10.2017. 08:54h

Čileanski pjesnik i nobelovac Pablo Neruda nije preminuo od raka prostate 1973. godine, saopštili su stručnjaci nakon analize njegovih posmrtnih ostataka, prenosi BBC.

Stvarni uzrok smrti tek treba da bude utvrđen. U toku su analize toksina pronađenog u ostacima koji su ekshumirani na osnovu sudskog naloga 2013. godine, a biće potrebno oko godinu da se obave sve analize i objave rezultati, piše BBC.

“Sigurno je, kategorički 100 odsto, da smrtovnica ne odražava stvarno stanje”, izjavio je na konferenciji za medije ljekar Aurelio Luna u ime stručnjaka zaduženih da utvrde je li čileanskog pjesnika usmrtila diktatura generala Augusta Pinočea.

Stručnjaci iz Kanade, Danske, SAD-a, Španije i Čilea su otkrili novu nekancerogenu bakteriju koja se proučava u laboratorijima u Kanadi i Danskoj. To će, objasno je Luna, omogućiti bolje razumijevanje uzroka Nerudine smrti.

Posmrtni ostaci nobelovca, preminulog 12 dana nakon vojnog puča koji je predvodio general Pinoče protiv socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea s kojim je Neruda bio blizak, zadnjih su godina bili predmet brojnih ekspertiza. Ekshumirani 2013, ostaci su vraćeni u zemlju u aprilu 2016. godine.

Porodica Pabla Nerude sumnja na trovanje pod diktaturom, a njegov bivši vozač Manuel Araja tvrdi da je preminuo pošto su ga otrovali pripadnici tajne službe.

Po smrtovnici koju je izdala vladajuća vojna hunta, pjesnik je preminuo u 69. godini od raka prostate. On jeste bolovao od kancera, ali nije bio životno ugrožen, zbog čega je tim od 16 međunarodnih stručnjaka došao do zaključka da postoji mogućnost da je u njegovu s

Bonus video: