"Katnićevi" policajci bez nagrade

Iako mnogo puta pohvaljeni, niko iz Specijalnog policijskog odjeljenja nije dobio nagradu
1025 pregleda 23 komentar(a)
nagrađeni policajci, Foto: Mup.gov.me
nagrađeni policajci, Foto: Mup.gov.me
Ažurirano: 23.10.2017. 05:32h

Nijedan pripadnik Specijalnog policijskog odjeljenja nije dobio nagradu povodom Dana unutrašnjih poslova, iako je njihov rad mnogo puta pohvaljen sa najvažnih državnih adresa, posebno nakon pokušaja državnog udara i zapljene skoro tri miliona eura vrijednih cigareta, koje su pronašli u tajnom magacinu na Karabuškom polju u martu ove godine.

Godišnja nagrada službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Uprave policije (UP), dodjeljuje se za Dan unutrašnjih poslova 2. oktobar za postignute rezultate na godišnjem nivou i doprinos u radu MUP-a i UP.

“Vijesti” nezvanično saznaju u Upravi policije da je šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić za to priznanje predložio Vladana Lazovića. U pisanom predlogu da on bude nagrađen Radonjić je, između ostalog, istakao da je Lazović lično uhapsio generala Bratislava Dikića, kojem se sada sudi zbog pokušaja državnog udara.

“Menadžment MUP-a i UP nema dilemu da je, od blizu 5.000 zaposlenih službenika, veliki broj onih koji su svojim profesionalnim rezultatima dali doprinos radu institucije, ali se Komisija, u ovoj godini, odlučila za njih 25”, odgovor je

“Vijestima” na pitanje zbog čega nije nagrađen nijedan službenik Specijalnog policijskog tima.

Godišnja nagrada dodjeljuje se u novčanom iznosu,koji ne može biti niži od jedne, niti veći od tri prosječne mjesečne neto zarade policijskog službenika kome se dodjeljuje, isplaćene u mjesecu koji prethodi mjesecu u kojem se nagrada dodjeljuje, objasnili su iz MUP- a.

“Predloge imaju pravo da dostavljaju neposredni rukovodioci svih organizacionih jedinica MUP-a i Uprave policije Komisiji u čijem sastavu su predstavnici ministarstva i policije. Na osnovu dostavljenih predloga, Komisija od “najboljih “ službenika bira najbolje”, piše u odgovoru iz MUP-a. Oni nijesu odgovorili prema kojim kriterijumima se biraju najbolji ni ko su ljudi koji su u toj Komisiji.

Rekli su da imaju 32 organizacione jedinice, 14 u MUP-u, a 18 u Upravi policije.

“Od ukupnog broja, 30 organizacionih jedinica MUP-a i UP su dostavile predloge za nagrade, 12 organizacionih jedinica MUP-a i 18 organizacionih jedinica UP. Ove godine, jednoglasnom odlukom članova Komisije izabrano je 25 službenika”, piše u odgovoru na pitanje iz kojih organizacionih jedinica su nagrađeni službenici.

Ove godine nagrađeni su Hermin Šabotić, Kandosija Pavićević, Miodrag Grubač,Radomir Šćepanović, Petar Joksimović, Boris Mugoša, Julka Radinović,Ilija Janjušević, Dražen Aničić, Pajo Žarković, Veroljub Konatar, Marko Kujović,Dejan Mišović,Ivan Vukotić, Dragiša Mugoša,Zoran Backović,Radovan Milićević,Azemina Duraković, Vule Kovinić, Mitar Tadić, Dubravka Damjanović, Srđan Janjić, Mevludin Hasanović, Tomislav Osmajlić i Senad Murić.

Iz MUP-a nije odgovoreno iz kojih organizacionih jedinica su nagrađeni policajci.

“Svim nagrađenim službenicima i rukovodiocima dodijeljena je identična nagrada”, odgovor je na pitanje šta su dobili i da li su svi jednako nagrađeni.

Nagrade najboljim policajcima nijesu im uručene na svečanosti na Cetinju, gdje se održavala svečana akademija, već nekoliko dana ranije u prostorijama MUP-a.

Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) osnovano je 2. marta 2016. godine, osam mjeseci nakon izbora Milivoja Katnića za specijalnog tužioca. Ta 20-člana policijska jediniica pod direktnom je komandom glavnog specijalnog tužioca Katnića.

Bonus video: