Aukcija rijetkih fotografija slavnih: Naga Merilin, Sinatra i "Bitlsi"

Moguće je licitirati za kupovinu fotografije Muhameda Alija, a očekuje se da Heritage od prodaje zaradi 120 hiljada dolara
192 pregleda 0 komentar(a)
Aukcija rijetkih fotografija, Foto: HERITAGE
Aukcija rijetkih fotografija, Foto: HERITAGE
Ažurirano: 22.10.2017. 15:50h

Dvanaest intimnih fotografija legendarne plavuše Merilin Monro, na kojima je uslikana dok pliva naga u bazenu i uživa u rođendanskoj torti sa prskalicama našle su se na prodaji prošle sedmice u Njujorku. U pitanju je licitacija najveće aukcijske kuće u Americi i treće na svijetu, Heritage, koja predmete prodaje putem interneta. Očekuje se da cijena fotografija holivudske glumice dostigne cifru od 35 hiljada dolara, a pored njih na prodaji su i odbačene fotografije čuvenog omota “Bitlsa” na kojoj se vide muzičari dok prelaze ulicu na pješačkom prelazu, kao i slika Frenka Sinatre okruženog tjelohraniteljima. Istog dana na sajtu je postalo moguće licitirati za kupovinu fotografije boksera Muhameda Alija, a očekuje se da Heritage od prodaje svih pomenutih fotografija zaradi ukupno 120 hiljada dolara.

Fotografija Frenka Sinatre prikazuje slavnog pjevača na vrhuncu slave, pored slučajnih prolaznika, okružen tjelohraniteljima ispred hotela “Foundtainebleau” u Majami Biču, a trebalo bi da dostigne cijenu od 30 hiljada dolara. Do sada neobjavljivane fotografije Muhameda Alija na kojem se vidi njegova savršena figura, može dostići cijenu od 15 hiljada dolara. Tu su i dvije alternativne fotografije “Bitlsa” koje su napravljene za potrebe omota albuma “Abbey Road”, a one bi se mogle prodati za 25 hiljada dolara.

“Tog 8. avgusta 1969. godine, Bitlsi su stigli u Abbey Road studio kako bi napravili fotografiju na kojoj se vide kako prelaze na pješačkom prelazu, a koja je trebalo da nastane tik ispred zgrade”, objašnjava za “Dejli mejl” Najdžel Rasel, direktor fotografije Heritage aukcijske kuće.

“U tačno 11 sati i 30 minuta, tog sunčanog dana, predusretljivi londonski policajac je zamoljen da zaustavi sabraćaj u veoma prometnoj ulici”, nastavlja on.

“Ijan Makmilan se nakon toga pozicionirao na merdevinama koje su stojale na sredini ulice, svega nekoliko metara od pješačkog prelaza, smirio svoje tijelo i kameru, a zatim se pripremio da napravi fotografije“, priča Rasel.

“Kako su 'Bitlsi' prelazili ulicu nekoliko puta Ijan Makmilan je bio u mogućnosti da napravi šest fotografija za desetak minuta. Kada je fotografska sesija završena, muzičari su se vratili u Abbey Road studio kako bi snimili završne detalje za pjesme 'Oh! Darling', 'I Want You' i ironično 'The End'”, prepričava direktor fotografije.

“The Abbey Road album je konačno završen i objavljen širom svijeta za javnost 26. septembra 1969. godine što je ujedno bio i njihov kraj pod nazivom The Beatles”, dodao je on.

“Slika koja je korištena sa tog snimanja za njihov album je postala legendarna, pa je postalo normalno da nakon toga njihovi fanovi dolaze na isto mjesto i fotografišu se na istom pješačkom prelazu”, ističe Rasel, uz opasku da je na istoj raskrsnici postavljena fotografija koja 24 sata snima prolaznike.

“I danas, umjetnici širom svijeta kopiraju ovu fotografiju, pa je to učinio i lično Pol Makartni, koji je 1993. godine napravio sličnu sliku za svoj live album pod nazivom 'Paul Is Live' (Pol je živ), kojima je odgovorio na duhovit način odgovorio na spekulacije koje je pokrenuo omot 'Paul is Dead' njegovog prethodnog LP-ja”, tvrdi Rasel.

“Tokom narednih godina Ijan Makmilan je imao svega nekoliko ručno potpisanih fotografija iz limitirane edicije koja je nastala tog dana ispred Abbey Road studija sa Bitlsima, prije nego što je preminuo 2006. godine”, podsjeća on i dodaje kako su upravo zbog toga fotografije koje su se našle na aukcijii izuzetno rijetke.

Kada je u pitanju fotografija Frenka Sinatre, nju je napravio Teri O'Nil koji je legendarnu zvijezdu uslikao u gužvi, okruženog tjelohraniteljima. Ona je nastala tokom snimanja „Lady in Cement“ u kojem je glumio kao privatni istražitelj Toni Rom.

“Jednostavno nisam znao kako da napravim fotografiju Sinatre u tom hotelu, niti kako da mu se približim. Odjednom, on se pojavio iza ćoška ulice okružen svojim tjelohraniteljima i prosto sam uhvatio i zabilježio taj momenat”, prisjetio se autor fotografije.

Kada je riječ o fotografijama na kojima se vidi Merilin Monro, vjeruje se da su one bile njene posljednje slike prije nego što je preminula. Još nije poznato kada će se aukcija završiti.

Bonus video: