Rađenović uskoro po treći put magistar

Nedavno je upisao magistarske studije na Ekonomskom fakultetu UCG, a ispite je polagao u pratnji policije
526 pregleda 30 komentar(a)
Košljun, Lazar Rađenović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Lazar Rađenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.10.2017. 06:26h

Dok drugi akteri budvanskih afera koji su pravosnažno osuđeni, ili izbjegavaju da služe zatvorske kazne, pozivajući se na bolest ili preseljenjem u drugu državu su van dometa našim policijskim službama, nekadašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenović svoje zatvorske dane u spuškoj ćeliji prekraćuje učenjem, spremajući ispite.

Rađenović je nedavno upisao magistarske studije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Na rang-listi objavljenoj početkom oktobra, sa prosječnom ocjenom 7.50 našao se na 31. mjestu rang- liste studenata koji su dobili pravo da nastave svoje visokoškolsko obrazovanje. Rađenović će samofinansirati desetomjesečne studije.

Kada bude dobio diplomu i državnog Ekonomskog fakulteta, on će moći da se pohvali sa čak tri magistarstke diplome. Naime, Rađenović trenutno privodi kraju magistarske studije koje je odmah nakon što je otišao u spuški zatvor upisao na budvanskom Fakultetu za biznis i turizam, te bi uskoro trebalo da dobije i zvanje magistra na toj visokoškolskoj ustanovi.

Nekadašnji prvi čovjek Budve je Ekonomski fakultet završio u Subotici 2000. godine, da bi odmah nakon toga specijalističke studije završio u Rimu, gdje je stekao zvanje magistra.

Za razliku od mnogih svojih doskorašnjih kolega sa kojima je dijelio posao u Opštini, a koji su osuđeni u nekim od desetak budvanskih afera, odmah se nakon izricanja presuda u tri odvojena sudska procesa javio na izdržavanje zatvorske kazne.

On je prag spuške ćelije prešao 21. maja prošle godine i gotovo godinu i po je bez prekida u zatvoru. Zajedno sa pritvorskim danima koje je u Istražnom zatvoru proveo, Rađenović je do sada praktično odslužio trećinu zatvorske kazne. Minulih godinu i po Rađenović je bio redovan na budvanskom fakultetu, gdje je dolazio u pratnji policije na polaganja ispita, te prilikom predaje seminarskih i drugih radova.

Rađenović je od svih pripadnika takozvane budvanske kriminalne grupe dobio najveću zatvorsku kaznu, veću i od Svetozara Marovića, koji je po sopstvenom priznanju bio na njenom čelu.

Zbog nezakonitih postupaka u slučajevima TQ Plaza, plato na Jazu i Prijevor, Rađenović je nakon priznanja krivice i potpisivanjem sporazuma sa Specijalnim tužilaštvom, što je Viši sud potvrdio, pristao da robija 18 mjeseci zatvora i plati novčanu kaznu od 30.000 eura, koju je uplatio u državni budžet. U dvije naknadno istražene afere, otpadne vode i slučaj Copirajt, njemu je presuđeno još pola godine.

U međuvremenu, Apelacioni sud uvažio je žalbu branilaca Lazara Rađenovića i smanjio kaznu u slučaju Košljun, prodaje dva i po hektara zemlje na brdu iznad Budve. Tako je Rađenović za krivično djelo zloupotreba službenog položaja osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci, dok je za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija osuđen na tri mjeseca. Prvobitno, on je odlukom Višeg suda prvobitno u ovom slučaju bio osuđen na šest i po godina.

Početkom godine i otac četvrti put

Osim što će dobiti i treću magistarsku diplomu, Rađenović ima razloga i za još jedno slavlje. Naime, on će po četvrti put postati otac. Njegova supruga Jelena trebalo bi početkom naredne godine da se porodi. Rađenović ima dvije kćerke i sina.

Bonus video: