Drljeviću počasna plakete

Drljević je jedan od najnagrađivanijih i najpoznatijih karikaturista na planeti. Uvršen je u antologiju “Poznati svjetski karikaturisti”
150 pregleda 0 komentar(a)
Darko Drljević, Foto: Privatna arhiva
Darko Drljević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.10.2017. 15:39h

Karikaturista Darko Drljević dobitik je počasne plakete za satiričnu poruku na festvalu “Faxom za mir i toleranciju”, koji se decenijama održava u italijanskom gradu Spilimbergo.

Ta "smotra" karikature zadržala je naziv od ranije, kada su se radovi slali faksom. Na festivalu učestvuje veliki broj umjetnika iz cijelog svijeta. To je Drljevićeva 172 nagrada.

Krajem novembra karikatikaturista putuje u Istanbul, gdje će mu biti uručen trofej, zakozvani Oskar za karikaturu.

Turski festival je jedan od najprestižnijih u svijetu i, prema tradiciji, otvara ga prvi čovjek države.

Drljević je jedan od najnagrađivanijih i najpoznatijih karikaturista na planeti. Uvršen je u antologiju “Poznati svjetski karikaturisti”.

Karijeru je započeo 1984. godine u “Omladinskom pokretu”. Svoje radove do sada je izlagao na 57 samostalnih i preko 450 kolektivnih izložbi.

Radio je i za magazine "Ošišani jež", "Ilustrovana politika", "Večernje Novosti", "Blic"… Bio je saradnik u mariborskom dnevnom listu "Večer".

Za karikaturistu godine u Srbiji i Crnoj Gori proglašen je 2000. godine. Objavio je knjigu karikatura i kratkih priča, a dobitnik je i specijalne nagrade za slikarstvo u Nakcivanu (Azerbejdžan) 2013. godine.

Bavio se i amaterskim pozorištem. Na festivalu amaterskih pozorišta u Bijelom Polju, za predstavu "Conekt" osvojio je specijalnu nagradu za najbolji autorski tekst.

Bonus video: