Vindzori da se izvine zbog ropstva

Primjedbe glumice uslijedile su nakon "ofanzive šarma" princa Vilijama i Kejt Midlton na Jamajci, gdje je Vilijam opisao trgovinu robljem kao "odvratnu" i izrazio "duboku tugu", mada nije ponudio izvinjenje za ulogu svojih predaka u njoj

8178 pregleda 8 komentar(a)
Vojvotkinja i vojvoda od Kembridža u Kingstonu, Foto: www.dailymail.co.uk
Vojvotkinja i vojvoda od Kembridža u Kingstonu, Foto: www.dailymail.co.uk

Vupi Goldberg traži od britanske kraljevske porodice da se izvini za svoju "istoriju ropstva".

Vupi Goldberg
Vupi Goldbergfoto: Getty Images

Glumica i voditeljka (66), kazala je u svom tok šou "Pogled": „Ne možemo zanemariti činjenicu da je Britanija godinama harala Indijom... Ne zaboravimo, kada govorimo o tome šta treba da se desi, sve ljude koji bi trebalo da se izvine. Slušajte, ovo nije novo. Pretpostavljam da je i princ Čarls, kada je bio na Barbadosu (2021), imao neku ideju jer je nastavio i izvinio se dok je predavao ono što je bilo britansko. Dakle, možda neko sluša, a to je nova grupa ljudi - ne znam da li je to Čarls, Vilijam, ali jedan od njih bi trebalo da bude ta osoba".

Primjedbe Vupi Goldberg uslijedile su nakon "ofanzive šarma" princa Vilijama i Kejt Midlton na Jamajci, gdje je Vilijam opisao trgovinu robljem kao "odvratnu" i izrazio "duboku tugu", mada nije ponudio izvinjenje za ulogu svojih predaka u njoj.

Vojvotkinja od Kembridža u Kingstonu
Vojvotkinja od Kembridža u Kingstonufoto: Dailymail.co.uk

Vilijam je komentare iznio tokom večere u Kingstonu. Sličnu izjavu dao je i njegov otac princ Čarls, koji je trgovinu robljem opisao kao "užasni zločin" tokom svoje prošlogodišnje posjete Barbadosu.

Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža su u utorak stigli u ovu karipsku državu kako bi apelovali da zemlja odustane namjere da poslije 60 godina političke nezavisnosti odustane od kraljice kao šefa države i postane republika. U međuvremenu, stotine demonstranata okupilo se ispred Britanske visoke komisije u prijestonici Jamajke Kingstonu, pozivajući monarhiju da plati reparacije za svoju ulogu u transatlantskoj trgovini robljem.

Jamajka je bila britanska kolonija od 1655. do 1962. godine, kada je Parlament Velike Britanije odobrio njenu nezavisnost. Ta zemlja je i dalje dio britanskog Komonvelta, a kraljica Elizabeta Druga i dalje se smatra vladarom Jamajke, kao što je to slučaj sa još 12 bivših britanskih kolonija.

Princ i njegova supruga Kejt nalaze se u sedmodnevnoj posjeti Belizeu, Jamajci i Bahamima, sa ciljem jačanja britanskih veza sa državama Komonvelta povodom 70 godina na tronu kraljice Elizabete Druge.

Bonus video: