Žiri jednoglasno za predstavu "Leptir"

Predstava kroz intimnu tragiku oslikava sunovrat savremenog crnogorskog društva, dekonstruišući tradicionalne etičke narative
147 pregleda 0 komentar(a)
predstava Leptir, Foto: Filip Roganović
predstava Leptir, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.10.2017. 12:20h

Predstava “Leptir”, u produkciji Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, jednoglasnom odlukom žirija je proglašena za najbolju na ovogodišnjem Bijenalu crnogorskog teatra.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Andraš Urban koji je režirao predstavu. “Impresivna scenska nadgradnja dramskog teksta, a koristeći akustična i vizuelna sredstva postiže se nesvakidašnji emocionalni intenzitet”, komentar je žirija.

Nagrada za najbolji dramski tekst i autora saradnika dodijeljena je Aleksandru Radunoviću Popaju, koji je takođe dio tima “Leptira”.

“Tekst kroz intimnu tragiku oslikava sunovrat savremenog crnogorskog društva, dekonstruišući tradicionalne etičke narative”, opisao je žiri odluku.

Radunović je istakao da nagrade, zapravo, služe da podsjete čovjeka da uvijek postoji neko bolji njega samoga, opomenu mu ego i sujetu.

Najbolju mušku ulogu ravnopravno su, ističe žiri, odigrali Srđan Grahovac i Dejan Ivanić ”za eksplozivnu energiju koja je na tragu tendencija savremenog teatra i spaja glumačku ekspresiju i performativnost tjelesnog izraza koja se ostvaruje u furioznoj sinergičnoj igri”.

Najbolju žensku ulogu odigrala je Ana Vujošević. Sve troje glumaca su akteri predstave “Leptir“ koja je, takođe, dobila i nagradu za najbolju muziku.

Specijalna nagrada žirija dodijeljena je predstava “Dokle pogled seže”, u režiji Arpada Šilinga produkcije “Zetski dom”.

“Nagradu dodjeljujemo zbog istraživačkog rada i jasno artikulisanog koncepta autorskih ekipa u koji je ravnopravno uključen glumački ansambl u sučeljavanju sa društveno angažovanim temama, i to na autentičan teatarski način”, obrazložio je žiri odluku.

Specijalnu nagradu žirija osvojila je i predstava “Čuvari tvog poštenja” koja je autorski projekat Borisa Liješevića u produkciji Večernje scene Gradskog pozorišta. Najbolju epizodnu ulogu odigrala je Dubravka Drakić u toj predstavi.

“U liku nastavnice muzičkog, Drakić je ubjedljivo oblikovala karakter koji u sebi sažima sve komične i tragične tonove gubitnika naše epohe“ u predstavi “Čuvari tvog poštenja”, istakao je žiri.

Odluke o nagradama, sve jednoglasno, donio je žiri u sastavu: predsjednik žirija reditelj Dino Mustafić (Bosna i Hercegovina), teatrolog i pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević (Srbija) i dramski pisac Stevan Koprivica (Crna Gora).

Žiri je odluke donio jednoglasno u konkurenciji šest od izabranih sedam predstava po selekciji pozorišnog reditelja Slobodana Milatovića.

Predstava “Bura” nije izvedena na Bijenalu zbog povrede glumca.

Performansom „Koraci” studenti FDU osvojili publiku

Studenti Fakulteta dramskih umjetnosti, nakon dodjele nagrada, izveli su performans “Koraci” kojim je Bijenale 2017. zatvoreno.

Ekspresivnim i mističnim pokretima, mladi glumci su zauzeli scenu i izazvali oduševljenje publike. Igrom i glasom su predstavljali karakteristike država, od Grčke, Turske, Italije, Engleske, Rusije, Kube, Sjedinjenih Američkih Država, do Crne Gore. Pažnju su osvojili izražajnim koracima, ali i duhovitošću.

Performans je obuhvatio vježbe iz predmeta Scenski pokret, profesora Ferida Karajice, i asistentkinje Julije Milačić. Igrali su: Anđela Radović, Vule Marković, Vukan Pejović, Marija Labudović, Jelena Đukić, Marija Đurić, Milica Šćepanović, Omar Bajramspahić, Marko Todorović, Pavle Popović i Vanja Jovićević.

Bonus video: