Priča o prokletim dušama u životu poslije života

Lola Jang je istakla da žiri nije bio vođen nacionalnošću autora, već kvalitetom knjige
133 pregleda 0 komentar(a)
Džordž Sonders, Foto: Reuters
Džordž Sonders, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.10.2017. 15:43h

Američki pisac kratkih priča Džordž Sonders proglašen je u utorak veče u Londonu za dobitnika prestižne književne nagrade Man Booker 2017 za svoj romaneskni prvijenac “Lincoln in the Bardo”, koji je žiri proglasio “jedinstvenom i izvanrednom” knjigom o tuzi američkog predsjednika Abrahama Linkolna za pokojnim sinom.

Okosnica romana je stvarni događaj, noć u kojoj je 1862. godine Linkoln sahranio svog 11-godišnjeg sina Vilija na vašingtonskom groblju. Zamišljajući dječaka zarobljenog u Bardu, tibetanskoj budističkoj verziji limba, Sondersov roman prati ostale mrtve, takođe zarobljene na groblju odbijajući da prihvate smrt, koji posmatraju dječaka dok očajnički čeka da mu se vrati otac.

Napisan gotovo u cjelosti kroz dijaloge, roman je ispresijecan komadićima istorijskih tekstova, biografija i pisama, neke od kojih je Sonders sam izmislio.

Preuzimajući nagradu na posebnoj svečanosti u londonskom Guildhallu, autor je istakao da je to za njega “izvanredna čast”.

“Ukoliko niste primijetili, živimo u čudnom vremenu. Glavno pitanje prilično je jednostavno: hoćemo li na strah odgovoriti isključivanjem, negativnim očekivanjima i nasiljem? Ili ćemo preduzeti onaj drevni veliki skok vjere i dati sve od sebe kako bismo reagovali s ljubavlju? I s uvjerenjem kako ono što se čini drugačijim uopšte nije drugačije, već da smo to mi, ali u drugačijem danu”, rekao je tom prilikom Sonders.

“U Sjedinjenim Državama mnogo se govori o potrebi da se zaštiti kultura. Pa, ovo večeras je kultura, međunarodna kultura, saosjećajna kultura, aktivistička kultura u sobi punoj onih koji vjeruju u riječ, u ljepotu i višeznačnost, i u nastojanje da shvate tuđe poglede, čak i onda kada je to teško”, poručio je nagrađeni pisac.

Predsjednica žirija, baronesa Lola Jang njegov roman nazvala je “izvanrednim, jedinstvenim djelom, očaravajuće, gotovo scenarističke strukture koja otkriva domišljatu, inteligentnu i duboko potresnu priču, ukorijenjenu u prošlosti, s kojom se poigrava, istražujući značenje i iskustvo empatije”.

“Priča o prokletim dušama u životu poslije života Linkolnovog malog sina paradoksalno stvara živu i živopisnu evokaciju likova koji naseljavaju drugi svijet”, rekla je Jang.

Autor šest zbirki kratkih priča i pozamašnog novinarskog opusa, Sonders (58) je drugi Amerikanac zaredom koji je dobio prestižnu Bukerovu nagradu, nakon prošlogodišnjeg laureata Pola Bitija, prvog američkog dobitnika u istoriji ove nagrade.

Od kada je donijeta odluka da u konkurenciju za nagradu ulaze svi pisci koji pišu na engleskom, među britanskim autorima i izdavačima nastala je bojazan da će je preuzeti Amerikanci. Međutim, Lola Jang je istakla da žiri nijednog trenutka nije vođen nacionalnošću autora i da jedino razmišljaju o kvalitetu knjige. Oni su pet sati vijećali o ovogodišnjem dobitniku.

“Neću reći da je bilo lako. Nismo imali nikakve svađe, ali da je debata bila užarena, jeste”, priznala je Jangova.

Ove godine, u uži izbor među 144 prijavljena romana ušli su još američki književnik Pol Oster s romanom “4321”, Britanka Fiona Mozli s romanom “Elmet”, te romani “Exit West” britansko-pakistanskog pisca Mohsina Hamida, “History of Wolves” američke spisateljice Emili Fridland i “Autumn” Britanke Ali Smit.

Ovogodišnji žiri su, uz Jangovu, činili književnica i kritičarka Lila Azam Zanganeh, spisateljica i pjesnikinja Sara Hol, umjetnik i pisac Tom Filips, i putopisac i romanopisac Kolin Tabron. Sondersu je nagradu uručila vojvotkinja od Kornvola, Kamila.

Nagrada Man Booker dodjeljuje se od 1969. i smatra se jednom od najznačajnijih koje za roman napisan na engleskom jeziku. Među dosadašnjim pobjednicima su Iris Mardok, Salman Ruždi, Ijan Mekjuan, Margaret Atvud, Alan Holingherst, Hilari Mantel i Džulijan Barns.

Svi finalisti dobijaju 2,5 hiljade funti i posebno uvezeno izdanje svoje knjige. Dobitniku ide dodatnih 50 hiljada funti.

Od 2005. dodjeljuje se i nagrada Man Booker International za koju konkurišu pisci iz cijelog svijeta za djelo objavljeno u engleskom prevodu. Ove godine nagrada je u junu dodijeljena izraelskom književniku Davidu Grosmanu za knjigu “A Horse Walks Into a Bar”.

“Pokušajte da budete ljubazniji”

Bivši inženjer u naftnoj industriji, koji sada podučava kreativno pisanje na Univerzitetu Sirakuza u državi Njujork, vjerovatno je najpoznatiji izvan književnih krugova po govoru diplomcima iz 2013. i ključnom porukom: “Pokušajte da budete ljubazniji” koji je postao hit na internetu, potom i animirani film a na kraju je objavljen i kao knjiga.

Moje priče su pomalo mračne, cinične i naučnofantastične

Sonders je za BBC rekao da je ideju za roman imao 20 godina prije nego što ju je napisao.

“Moje priče su pomalo mračne, cinične i naučnofantastične, i nisam pronalazio način da pristupm ozbiljnom materijalu. Pokušao sam par puta i nije uspijevalo, pa samo pomislio 'ili nemoj to uopšte da radiš ili sačekaj da proživiš dovoljno da bi uradio kako treba'”, naveo je autor.

Bonus video: