URA: Onima koji su na vlast došli sa ulice najbolje odgovara kriminalni milje

Jevrić smatra da, iako situacija ukazuje na potrebu hitnog djelovanja u cilju zaštite sigurnosti građana, Vijeće za nacionalnu bezbjednost i Odbor za odbranu i bezbjednost se ne sastaju kako bi razmotrili preduzimanje neophodnih bezbjednosnih mjera
2 komentar(a)
Bojan Jevrić, Foto: Građanski pokret URA
Bojan Jevrić, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 19.10.2017. 14:16h

Senzacionalna hapšenja pred kamerama i jučerašnja izjava ministra unutrašnjih poslova o još odlučnijem obračunu sa kriminalom su prazne priče Vlade koja gotovo tri decenije ne uspijeva ili ne želi da sistematski riješi nijedan problem u društvu, kazao je ispred Građanskog pokreta URA, Bojan Jevrić.

“Realno stanje bezbjednosti pokazuju učestala paljenja i dizanja u vazduh automobila po crnogorskim gradovima i oružani obračuni koji su postali dio naše svakodnevice. Stvara se osjećaj opšte nesigurnosti u kojem se građani ne osjećaju sigurno na ulici i plaše se za bezbjednost svoje djece. Umjesto odlučne borbe sa kriminalom stižu nam prazna obećanja od resornih ministara i drugih državnih tijela”, istakao je Jevrić.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kazao je juče da su Uprava policije i država odlučne u borbi protiv organizovanog kriminala.

Jevrić smatra da, iako situacija ukazuje na potrebu hitnog djelovanja u cilju zaštite sigurnosti građana, Vijeće za nacionalnu bezbjednost i Odbor za odbranu i bezbjednost se ne sastaju kako bi razmotrili preduzimanje neophodnih bezbjednosnih mjera.

“Ovakva situacija još jednom ukazuje da su državne institucije zarobljene i blokirane, kontrolisane putem kriminalno-partijske sprege. U zemlji u kojoj je teško napraviti razliku između kriminala i države, u kojoj aktuelni premijer uprkos učestalim ekscesima kaže da je bezbjedonosno stanje odlično, građani i njihova prava su samo zgodna DPS-ova izborna poštapalica. Koliko ih zanimaju građani, njihov kvalitet života i njihova bezbjednost pokazali su za gotovo tri decenije a izlišno bi bilo ponavljati rezultate, jer ih većina građana objektivno vidi. Oprobani recept - očuvati funkcije na kojima se pune džepovi narodnim parama, po svaku cijenu, jedina je borba onih koji su sa ulice mračnih devedesetih došli na vlast. Iluzorno bi bilo od takvih očekivati demokratska načela, evropske vrijednosti i brigu za građane”, kazao je Jevrić.

Dodao je da URA želi uspostavljanje pravne države, u kojoj će se država obračunavati sa kriminalnom a ne biti njegov podstrekač i saučesnik.

“Zalažemo se za državu u kojoj će pripadnici policije sa ponosom nositi svoju uniformu i neće se stidjeti svojih plata i u kojoj će građani vjerovati da pripadnici organa reda i mira služe njihovim interesima. U takvoj državi građani će biti sigurni, a kriminalci u zatvorima umjesto na funkcijama”, zaključio je Jevrić.

Bonus video: