Štok: Građani da budu ponosni na policiju i Vladu

Generalni sekretar Interpola je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je, kako je naveo, Crna Gora jedna od Interpolovih najdinamičnijih i najangažovanijih država članica koja uvijek pokazuje veliko interesovanje da učestvuje u akcijama i projektima
18 komentar(a)
Jirgen Štok, Foto: Vlada Crne Gore
Jirgen Štok, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 19.10.2017. 17:09h

Građani Crne Gore treba da budu ponosni na svoju policiju i Vladu, u odnosu na to kako ih štite, poručio je generalni sekretar Interpola Jirgen Štok u razgovoru sa crnogorskim zvaničnicima.

Štok, koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, sastao se danas sa ministrom unutrašnjih poslova Mevludinom Nuhodžićem i direktorom Uprave policije Slavkom Stojanovićem, a posjetio je i Nacionalni centralni biro (NCB) Interpol Podgorica.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Nuhodžić je nakon sastanka kazao da je obostrano konstatovan visok nivo međusobnog razumijevanja, podrške i saradnje.

Zahvaljujući tome, rekao je Nuhodžić, MUP i Uprava policije Crne Gore potvrđuju status odgovornog i profesionalnog partnera u ispunjavanju ključnih ciljeva Interpola, što je posebno relevantno u borbi protiv organizovanog kriminala, koji ne poznaje granice.

„Saglasili smo se da je crnogorska policija u potpunosti posvećena poštovanju Interpolovih standarda, i da kontinuirano prati razvoj novih servisa, što potvrđuje i činjenica da učestvujemo u projektima Interpola koji su usmjereni na borbu protiv krijumčarenja migranata, terorizma, suzbijanje nelegalne trgovine oružjem“, istakao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, na sastanku je bilo riječi i o inicijativama u oblasti primjene zakona za borbu protiv krivičnih djela, naročito u dijelu informacionih tehnologija, a zajednički je ocijenjeno i da NCB Interpol Podgorica ima važnu ulogu kao dio međunarodne platforme za razmjenu podataka i operativnu podršku.

„Crnogorska policija, kao pouzdan partner najrazvijenijim svjetskim i evropskim kolegama, dodatno intenzivirati saradnju sa INTERPOL-om, u pravcu efikasnijeg odgovora na izazove savremenog svijeta koji zahtijevaju brza prilagođavanja i zajedničke odgovore“, kazao je Nuhodžić.

On je dodao da je današnji susret važan korak u tom pravcu, budući da su dogovorene aktivnosti u pogledu realizacije zajedničkih projekata na planu preventivnog i represivnog djelovanja protiv kriminala u Evropi i šire.

Štok je, kako je saopšteno iz MUP-a, istakao da je Crna Gora među prvim implementirala određene bezbjednosne korake koje Interpol promoviše, te da naša država ima najveći broj pretraga u Inteprolovoj baza podataka, o ukradenim automobilima i dokumentima, po broju stanovnika u odnosu na ostale 192 zemlje članice.

„Crna Gora ima značajnu ulogu u borbi protiv savremenih izazova, i građani Crne Gore treba da budu ponosni na svoju Policiju i Vladu u odnosu na to kako ih štite", istakao je Štok.

On je kazao da, u današnjem kompleksnom svijetu prijetnji, nijedna država ne može sama da se bori protiv kriminala.

"Crna Gora je ključni igrač u Interpolovom sistemu ranog upozorenja, što pomaže članicama da obezbijede sigurnost unutar svojih granica'“, rekao je Štok.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je, kako je naveo, Crna Gora jedna od Interpolovih najdinamičnijih i najangažovanijih država članica koja uvijek pokazuje veliko interesovanje da učestvuje u akcijama i projektima.

„Crna Gora je konzistentno među prvih deset država članica u Interpolu po različitim indikatorima i model je za sporovođenje naših kapaciteta. To je jedna vrsta pionirskog duha koji Crna Gora pokazuje obzirom na njenu vodeću ulogu u brojnim Interpolovim projektima“, istakao je Štok.

On je kazao je da je stalna podrška Interpolu od država kao što je Crna Gora učinila tu organizaciju jednom od najjačih u oblasti borbe protiv kriminala, i izrazio uvjerenje da će uspješan posao NCB Podgorica biti primjer ostalim biroima za djelotvornu borbu protiv kriminala i međunarodnu policijsku saradnju.

Bonus video: