Doder je mogao ubiti da je htio, u pištolju je bilo još metaka

U naredbi za sprovođenje istrage, kako piše u Bašovićevom tekstu, navodi se da je Doder saopštio da se dugo poznaje sa Polićem, ali da posljednjih nekoliko godina imaju poremećene odnose
745 pregleda 6 komentar(a)
Miroslav Bašović, Foto: Savo Prelević
Miroslav Bašović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.10.2017. 06:21h

Simo Doder (64) nije namjeravao da ubije Duška Polića, jer mogao je to učiniti da je htio - u pištolju je bilo još metaka.

To između ostalog piše u rješenju sudije za istragu Miroslava Bašovića, kojim je odbijen predlog tužilaštva da se osumnjičenom odredi pritvor.

Doder je uhapšen nakon što je jednom pucao u pravcu komšije u Herceg Novom, nakon čega su se potukli.

Bašović u istom tekstu konstatuje da je Doder sumnjiv za nedozvoljeno držanje oruža i “eventualno još neko krivično djelo iz nadležnosti osnovnog suda”, ali ne za pokušaj ubistva.

“Iz spisa proizilazi da oštećeni nije pogođen, da je u pištolju bilo još metaka... Iz toga proizilazi osnovanost odbrane okrivljenog - da nije imao namjeru da ubije... Očigledno da je ispalio metak samo u funkciji zastrašivanja, a da je htio da učini krivično djelo ubistvo, bilo kao svršeno bilo u pokušaju, to je mogao učiniti tako što bi sa male distance lako pogodio oštećenog ili tako što bi nakon ispaljenja prvog metka nastavio sa opaljenjima”, navodi Bašović.

U naredbi za sprovođenje istrage, kako piše u Bašovićevom tekstu, navodi se da je Doder saopštio da se dugo poznaje sa Polićem, ali da posljednjih nekoliko godina imaju poremećene odnose.

"Rekao je da je provociran od strane oštećenog više puta, verbalno, i telefonski, da je zvao u toku noći, sklapao mu slušalicu, da ga je u prolazu takođe frivolnom gestikulacijom izazivao i sl. Da je kad je pucao na njega oštećeni bio na osvijetljenom mjestu, samo dva do 3 metra udaljen od njega, i da je okrivljeni, s obzirom da je dobar strijelac, mogao ubiti da je imao tu namjeru", kazao je branilac Dodera Željko Đuaknović.

Kazao je da je oko 3.30 sati izašao u šetnju, da je prošao pored objekta u kojem Polić stanuje i da se ovaj tada uhvatio za međunožje i pokazao mu srednji prst.

Rekao je da je tada izvadio pištolj, opalio metak da zaplaši Polića i vratio pištolj za pojas...

Rekao je da je uzeo kamen sa zemlje, da je njime i pesnicom udario komšiju, a ovaj njega šakom i drvenom palicom...

Gurali su se, pali i tako se razdvojili, piše u Bašovićevom rješenju.

Teško je očekivati da će Doder uticati na Polića

Bašović je rekao da tužilački predlog za određivanje pritvora osumnjičenom, svakako nije osnovan, bez obzira što vjeruje da Doder nije sumnjiv za pokušaj ubistva.

“To što tužilac namjerava da sasluša svjedoke, samo po sebi ne znači postojanje koluzione opasnosti. Ova opasnost pogotovo ne stoji u odnosu na oštećenog, jer nije logično očekivati da okrivljeni može ostvariti uticaj na sebe”.

Sudija je konstatovao da ne postoji opasnost ni od uticaja na druge svjedoke, jer niko od njih nije ni prisutvovao događaju.

Bonus video: