PRESUDA U PONEDJELJAK

Okončano suđenje Šuntiću za pljačku u Sloveniji: DNK profil na traci dovoljan za robiju?

“Nalazom Nacionalne forenzičke laboratorije i izvještajima Interpola o prelazima granice, njegova odbrana je opovrgnuta. Njegov DNK profil otkriven je na oba kraja selotejp trake, kojom su vezali vlasnicu zlatare Milenu Hercigonju”, kazao je tužilac
403 pregleda 1 komentar(a)
Adnan Šuntić, Foto: Jadranka Ćetković
Adnan Šuntić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 19.10.2017. 06:31h

U ponedjeljak će biti izrečena presuda Berancu Adnanu Šuntiću, zbog razbojništva u Sloveniji 2012. godine.

Državni tužilac Hasan Lukač juče u bjelopoljskom Višem sudu rekao je da je dokazano da je optuženi opljačkao zlataru.

Šuntić je tokom istrage i suđenja negirao da je počinio to krivično djelo sa pokojnim Veliborom Lutovcem.

Kazao je da u Sloveniji  boravio samo jedan dan, da  u Brežice nije odlazio  i da ništa ne zna o pljački.

“Nalazom Nacionalne forenzičke laboratorije i izvještajima Interpola o prelazima granice, njegova odbrana je opovrgnuta. Njegov DNK profil otkriven je na oba kraja selotejp trake, kojom su vezali  vlasnicu zlatare Milenu Hercigonju”, kazao je tužilac.

Lukač je zatražio da se Šuntić oglasi krivim za krivično djelo razbojništvo po zakonu Republike Slovenije, koji je blaži od crnogorskog a da sud, kao otežavajuću okolnost ima u vidu to što je optuženi osuđivan za istovjetno djelo. Branilac optuženog, advokat Miloš Vuksanović  kazao je  da optužnica nije dokazana.

“Kompletna dokazna građa,  uključujući navodno pronađeni DNK trag Šuntića na ljepljivoj traci imaju snagu i kvalitet najviše na nivou  indicije, ali ne i dokaza, zato što i po predmetnom vještačenju i odbrani nije moguće zamisliti kako se događaj odigrao”. 

 Advokat je kazao da to potvrđuje činjenica  da njegov trag nije pronađen  ni na  jednom drugom predmetu.

“Ta činjenica ni životno ni logički ne ide u prilog tužulaštvu, da tvrdi da je na osnovu tog traga 'nesumnjivo utvrđeno da je Šuntić počinio  djelo'. Osim toga navodi se da su tragovi  Šuntića i Lutovca pronađeni na krajevima trake, što znači da su se njih dvojica, u brzini koju jedna pljačka zahtijeva, otumali oko predmetne trake, grabeći ko će prije za zaveže oštećenu, što takođe nije moguće”, kazao je  Vuksanović.

Taj  predmet  Slovenija je  ustupila Crnoj Gori, gdje  Šuntić već izdržava petogodišnju kaznu zatvora zbog druge pljačke u Srbiji.

Prema optužnici, on je 18. januara 2012. godine u Brežicama u Sloveniji, iz zlatarske radnje “Aurum” opljačkao 54.980,46 eura.

Navodi se da je sa njim tada bio i sada pokojni Lutovac.

“Jedan od njih je udario u predjelu glave, uhvatio za njene ruke i selotejp trakom vezao iza leđa, gurajući joj glavu prema patosu, dok je drugi iz trezora koji je oštećena prethodno otvorila oduzeo zlatni nakit i stavio ga u prodaju. Potom su je na silu ugurali u prostorije WC-a, prekrili joj usta peškirom pričvršćujući ga selotejp trakom, a zatim su sa oduzetim nakitom izašli iz zlatare i pobjegli u nepoznatom pravcu”, stoji u optužnici slovenačkog pravosuđa.

Šuntić je na izdržavanje petogodišnje kazne izručen u Crnu Gori iz Srbije 2014. godine.

Zbog razbojništva je  osuđen na pet godina zatvora u Višem sudu u Leskovcu.

Odgovarao je zbog pljačke zlatare Unca, 14. decembra u kojoj je u razmjeni vatre sa trojicom mladića nastradao policajac Miroslav Stamenković (27).

Već ranjeni policajac je uzvratio vatru pištoljem i ubio Darinka Vušurovića i Velibora Lutovca iz Bijelog Polja, dok je Adnan Šuntić pobjegao, ali je ubrzo uhapšen. 

Preporučujemo za Vas