Izložba radova Lidije Delić: Šta želi čovjek koji posmatra kamen?

“U radu me zanima da otvorim prolaz koji bi posjetioca izveo iz jednog nivoa realnosti u drugi, iz fizičkog u čulni prostor, iz kolektivnog stanja u individualni fizički doživljaj”
106 pregleda 0 komentar(a)
Rad Lidije Delić (novine)
Rad Lidije Delić (novine)
Ažurirano: 18.10.2017. 09:39h

Izložba “Šta želi da postane čovjek koji posmatra kamen?” Lidije Delić biće otvorena u petak u 19 časova u Galeriji ateljea “Dado”. Izložba će biti dostupna publici do šestog novembra.

“Konceptualno i strukturalno, moj rad počiva na intermedijumskom istraživanju povezanosti i odnosa između sopstvenih unutrašnjih procesa i prostora koji me okružuje. Smatram da lični unutrašnji prostor atmosfera, snova, sjećanja i imaginacije može biti osvijetljen, proširen i izmijenjen transponovanjem u fizički prostor galerije”, kazala je umjetnica.

Polazna tačka njenog pristupa je, ističe ona, ideja da svijet ne možemo razumjeti kao “sistem pre-definisanih predmeta i koncepata koje racionalno biramo”, već kao gustu mrežu nedovršenih procesa.

“U radu me zanima da otvorim prolaz koji bi posjetioca izveo iz jednog nivoa realnosti u drugi, iz fizičkog u čulni prostor, iz kolektivnog stanja u individualni fizički doživljaj”, naglašava Delić.

Lidija Delić je rođena u Nikšiću, a doktorirala je na Interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2015. Od 2012. godine aktivno radi kao član i organizator umjetničkog prostora U10. Jedan je od pet dobitnika Henkel nagrade za Srbiju (2008). Dobitnica je više nagrada, a izlagala je ne velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Bonus video: