"Predvodnik" Miodraga Šćepanovića u Parizu

"Jesenji salon” u Parizu postoji od 1903.
106 pregleda 1 komentar(a)
Miodrag Šćepanović, Foto: Vesko Belojević
Miodrag Šćepanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.10.2017. 10:20h

Akademski vajar iz Kolašina Miodrag Šćepanović i ove godine učestvuje na oktobarskom “Jesenjem salonu” u Parizu na Jelisejskim poljima.

Salon će ove godine okupiti oko 900 umjetnika iz 45 država i izloženo je više od hiljadu radova (platna, fotografije, crteži, grafike, radovi iz primijenjene umjetnosti), od čega 104 skulpture. Vajar iz Kolašina Miodrag Šćepanović izlaže skulpturu “Predvodnik”.

Kvalitet i autentičnost umjetničkih radova su jedini kriterijum za učešće na Salonu. Predsjednica “Jesenjeg salona”, vajarka Silvija Koešlin, srela se sa Šćepanovićem srela i čestitala mu na “Predvodniku”.

Šćepanović je dobitnik ovogodišnje “Trinaestojulske nagrade”, nagrade “Pol Belmondo” na Jesenjem salonu u Parizu 2006. godine, “Mišel Dimon” na Salonu francuskih umjetnika “Grand pale” u Parizu 2012, bronzane medalje na istom salonu 2014. godine, nagrade “Lubarda, Stijović, Milunović” ULUCG 2003, nagrade FLU u Beogradu 1983. godine i drugih. Imao je više od 20 samostalnih izložbi, što u zemlji što u inostranstvu, a učestvovao je i na oko 20 kolektivnih izložbi.

“Jesenji salon” postoji od 1903. godine, a inicijator je bio bio arhitekta Franc Žurden. Od tada do danas u Salonu su bila predstavljena djela svih umjetničkih pravaca i najvećih imena umjetnosti 20. i 21. vijeka. Neki od umjetnika čija su se djela našla u Salonu su: Pikaso, Sezan, Dali, Modiljani, Brak, Šagal, skulpture: Majola, Burdela, Rodena, i druge. Prošlogodišnji Salon vidjelo je više od 30.000 posjetilaca.

Bonus video: