Radovi Anke Gardašević i Olivije Ivanović Strugar

Gardaševićeva je kazala da su njeni radovi reakcija na svakodnevicu
115 pregleda 0 komentar(a)
izložba
izložba
Ažurirano: 17.10.2017. 10:02h

Izložba radova Anke Gardašević i Olivije Ivanović Strugar biće otvorena večeras u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji “Centar”. Izložbu će otvoriti Milena Durutović, kustoskinja u u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

Gardaševićeva je kazala da su njeni radovi reakcija na svakodnevicu onako kako je ona vidi.

“Onoliko koliko društvene okolnosti utiču na sve vidove ljudskog stvaralaštva pa i na umjetnost, tako i svakodnevni događaji određuju nas same. Ovi radovi su moja reakcija u odnosu na svakodnevicu, a jedna od funkcija umjetnosti je da komentariše individualno iskustvo. Konstruišem i kreiram scene kao da se sve već odigralo. Viđenje jeste misaona operacija. Koliko samo viđenja ima? Moji radovi su jedno od mogućih sagledavanja koje može biti istinito”, prokomentarisala je ona.

Ivanović Strugar svoje radove poistovjećuje sa trenutkom ostavljajući posmatraču da sam “izgradi svoj pogled”.

“Svaki naš korak ostaviće drugačiji otisak zavisno od podloge na koju zgazimo i obratno. Naš pogled na svijet se mijenja sa godinama i naši stavovi se boje našim mislima, emocijama i svijetom. Svaki dan je mogućnost da budemo sa sobom i u sebi... i sa drugima iz sebe ... Svaki rad je samo momenat ili treptaj jednog istog sna. Ostavljam posmatraču da sam izgradi svoj pogled kao što dopuštam svjetlosti i sjenci da se same grade kao bitni elementi rada”, kaže Ivanović Strugar.

Gardaševićeva je magistrirala je i diplomirala na FLU Cetinje, Univerziteta Crne Gore. Studijski je boravila na Odsjeku za fotografiju Univerziteta Džordž Vašington u Vašingtonu, SAD. Dobitnica je više nagrada iz oblasti umjetnosti.

Izlagala je svoje radove na mnogim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Olivija Ivanović Strugar je član ULUCG-a od 2005. godine. Magistrirala je na Odsjeku za grafiku FLU-a Cetinje Univerziteta Crne Gore 2007. godine a samostalni umjetnik je od 2016. godine. Dobitnica je više nagrada iz oblasti umjetnosti. Izlagala je svoje radove na više izložbi u zemlji i inostranstvu.

Bonus video: