Književno veče Tonija Parsonsa u PG: U Veliku Britaniju ću se vratiti sa malom crnogorskom bibliotekom

"Najvažnije u toku nastanka i stvaranja knjige jeste ideja koja se provlači kao tema od samog početka", kazao je Parsons
63 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2017. 19:20h

Jedan od najtraženijih britanskih pisaca, Toni Parsons održao je večeras književno veče u Podgorici na gostovanju svojoj izdavačkoj kući "Nova knjiga".

Urednica te kuće istakla je da ovo nije prvi put da Parsons boravi u Crnoj Gori i najavila gostovanja na Cetinju i u Budvi.

"Posjetio sam Crnu Goru prije otprilike 44 godine, prije nego što je većina prisutnih bila rođena. Na prostoru Jugoslavije uvijek sam lijepo dočekan, kao kod kuće i uvijek se oduševim ljudima", započeo je Parsons razgovor koji je nastavio sa zainteresovanom publikom.

Na pitanje novinara da li je upoznat sa crnogorskom književnošću. Parsons je rekao da mu je do sada poklonjeno toliko knjiga da će se u Veliku Britaniju vratiti sa malom crnogorskom bibliotekom.

Profesorica Slavica Perović istakla je zadovoljstvo i zahvalnost na prilici da razgovara sa istaknutim autorom, čije su knjige, kako je kazala, željno iščekivane na našim prostorima.

Ona je istakla da je njegovo stvaralaštvo među prvima čija djela pružaju uvid u životne teme iz muške perspektive.

Britanski pisac je otkrio i šta je po njemu najvažnije u toku nastanka i stvaranja knjige.

"Najvažnije u toku nastanka i stvaranja knjige jeste ideja koja se provlači kao tema od samog početka", kazao je Parsons.

Parsons je odgovarao na pitanja publike o svom životu, djelima koja je napisao i shvatanju književnosti, novinarstva ali i "glavne sporedne stvari-fudbala", koje povezuje sa svojim radom i stvaralaštvom.

On je održao i predavanje na Univerzitetu Donja Gorica (UDG), a na književnoj večeri je ponovio ono što je poručio studentima "glavno je vjerovati u svoje snove".

Galerija

Bonus video: