Vještak će utvrditi jačinu bola porodice ubijenog Đurića

Državi sporan osnov za tužbu i visina tužbenog zahtjeva, zastupnik porodice ocijenio da je posrijedi opstrukcija postupka
75 pregleda 5 komentar(a)
Dalibor Đurić, Foto: Instagram
Dalibor Đurić, Foto: Instagram
Ažurirano: 16.10.2017. 09:29h

Vještak psihijatrijske struke dr Stanko Milić utvrdiće jačinu i trajanje duševnih bolova, ali i koliki su strah i koliko dugo trpjeli majka, supruga i djeca Dalibora Đurića, nakog što je taj Kotoranin likvidiran u spuškom zatvoru.

Vještačenje je naložio sudija nikšićkog Osnovnog suda Marko Blagojević, prihvatajući predlog zastupnika porodice Đurić, advokatice Anje Ivanović.

Daliborova majka Nevenka, njegova supruga Aleksandra i njihova maloljetna djeca tužbom traže 300.000 eura odštete od države.

Glavnu raspravu sudija Blagojević zakazao je za 27. novembar, a vještaku je naložio da nalaz i mišljenje dostavi u roku od 15 dana.

Predviđeno je da se na narednom ročištu raspravlja o pitanju odgovornosti države za štetu Đurića i visini štete, kao i da se saslušaju Daliborova majka i supruga.

Zamjenik zaštitnika imovinsko pravnih odnosa države Sanja Jaredić, kazala je u sudnici da spori osnov za tužbu i visinu tužbenog zahtjeva.

"Ne sporim da je pokojni Dalibor Đurić bio na izdržavanju kazne zatvora u Zavodu za izvršenje krivičniih sankcija po presudama navedenim u tužbi, ali sporim osnov i visinu tužbenog zahtjeva”, rekla je Jaredić dodajući da ostaje pri svim navodima iz odgovora na tužbu.

Advokatica Ivanović kazala je da su navodi iz odgovora na tužbu neosnovani i kontradiktorni sami sebi.

Zastupnik porodice Đurić, advokat Zoran Piperović kazao je da zastupnik države, umjesto da prizna osnov i traži nagodbu “vrlo neznaveno objašanjava neosnovanost tužbenog zahtjeva”.

"Radi se o prolongiranju i opstrukciji postupka, što nije korektno ni prema porodici, ni prema sudu”, kazao je Piperović.

Dodao je da se mjesto na kom je Đurić ubijen nalazi unutar Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija:

"I država je dužna da se stara i o pritvorenim i osuđenim licima na podjednak način, nezavisno gdje se on u trenutku smrti nalazio. Pokojni Đurić se nalazio u krugu zatvora, na mjestu gdje je bilo dozvoljeno u tom trenutku, jer je nelogično da mu oni koji su dužni da vode računa o zatvorenicima nijesu dozvoli da bude tu gdje se nalazio”.

Đurić je ubijen 22. septembra 2016. godine.

Metak ga je pogodio u teretani Poluotvorenog odjeljenja Kazneno-popravnog doma, oko 18.15 sati.

Pola sata kasnije umro je bolnici.

Policija i tužilaštvo tvrde da su Kotorani Dejan Pavićević (45) i Miloš Trbo (31) obezbijedili prevoz ubici, prenosili poruke i uništavali tragove i dokaze o likvidaciji Đurića.

Njih dvojica uhapšeni su nekoliko sati nakon ubistva, ali istražitelji nijesu otkrili ko je povukao oroz i likvidirao Đurića, kao ni nalogodavce tog zločina.

Ubijenog Kotoranina policija je označavala kao pripadnika takozvanog škaljarskog klana, na čijem su čelu navodno braća Jovan i Igor Vukotić i Igor Dedović.

Inspektori vjeruju da je i on žrtva kokainskog rata, koji među crnogorskim kriminalnim klanovima bukti od kraja 2014. godine, nakon što je u Španiji ukraden tovar od par stotina kilograma kokaina.

Rezultat tog rata su desetine ubijenih i ranjenih. Među mrtvima istražitelji su evidentirali i slučajne žrtve.

Porodica pokojnog Kotoranina krajem aprila 2017. godine tužila je državu zbog Daliborovog ubistva.

U tužbi predatoj podgoričkom Osnovnom sudu, u koju su “Vijesti” imale uvid, piše da je država shodno odredbama Zakona o izvršenju kazne zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti prilikom smještaja zatvorenika bila dužna voditi računa i o bezbjednosti Kotoranina.

Kao dokaz da je uprava ZIKS-a znala da je Đuriću ugrožena bezbjednost Osnovnom sudu dostavljena je dokumentacija da je uprava spuškog zatvora Đuriću uskraćivala pogodnosti - provođenje vikenda sa porodicom, liječenja van prostorija ZIKS-a... “pozivajući se na mišljenje Uprave policije vezano za bezbjednosnu procjenu navedenog zatvorenika”.

Bonus video: