Austrijski dani u Crnoj Gori: Radionice, film, izložbe i pisci

Austrijska spisateljica Margret Kreidl i pisac Robert Proser će čitati odlomke iz svojih djela na književnoj večeri u austrijskoj ambasadi u Podgorici, koja je planirana 19. oktobra
50 pregleda 0 komentar(a)
Austrijski dani u Crnoj Gori
Austrijski dani u Crnoj Gori
Ažurirano: 16.10.2017. 07:13h

"Austrijski dani u Crnoj Gori 2017" počeće u 9.30 časova na Filološkom fakultetu u Nikšiću, radionicom sa profesorom dr Rudolfom Cilijem, najavljeno je iz ambasade Austrije u Crnoj Gori.

Program se nastavlja u galeriji „Ilija Šobajić“ u Dvorcu kralja Nikole u Nikšiću sa izložbom fotografa Kurta Kaindla i pisca Karla-Markusa Gauka “Nepoznati Evropljani“, koja će biti otvorena u 16 časova. Izložba će u Nikšiću biti do 30. oktobra, u bjelopoljskom Centru za kulturu od drugog do devetog novembra, a od 16. novembra i u Omladinskom centru u Podgorici (Trg Nikole Kovačevića broj 13 u Bloku V).

“Kaindl i Gauk su u posljednjih nekoliko godina posjećivali najmanje etničke grupe u Evropi, koje se bore za svoj nacionalni opstanak. Radi se o umjetničkim djelima koja izražavaju dirljiv intenzitet, prikazuju bizarne pejzaže, lijepe gradiće i asertivne ljude”, ističu organizatori.

Jedna od najvećih zabluda današnjeg vremena, navode u saopštenju, jeste da je Evropa u potpunosti otkrivena.

“Još uvijek postoje rupe na našoj mentalnoj mapi o područjima koja su ostala 'terra incognita' (nepoznata zemlja). Ko je još čuo za Vlahe? Ili o Sefardima iz Sarajeva, koji do današnjeg dana čuvaju tradiciju i jezik španskih Jevreja protjeranih 1492. godine iz svojih domova od strane inkvizicije. Nisu mnogo više poznati ni Kočevari, grupa sa njemačkog govornog područja, koja se nalazi na granici između Hrvatske i Slovenije. Takođe i Arbareši, koji već 500 godina žive na jugu Italije, te Lužički Srbi, koji su od vremena Karla Velikog naseljeni u Lužici na istoku Njemačke. Gauk ocrtava istoriju tih naroda i priča o mogućnostima i iskustvima koja se mogu steći kada se krene na put u nepoznatu Evropu”, piše u saopštenju predstavljajući rad umjetnika.

Austrijska spisateljica Margret Kreidl i pisac Robert Proser će čitati odlomke iz svojih djela na književnoj večeri u austrijskoj ambasadi u Podgorici, u četvrtak u 19 časova. Biće prikazana i tri austrijska filma: “Štefan Cvajg. Zbogom Evropi (Prije zore)” Marije Šrader, “Let, let, bubamaro” Mirjam Unger i “Supersvijet” Karla Markoviča, i to: na Filološkom fakultetu u Nikšiću (17, 19. i 24. oktobra), u Centru za kulturu u Bijelom Polju (drugog, trećeg i devetog novembra), i u Omladinskom centru u Podgorici (svakog četvrtka od 16. novembra).

Bonus video: