Bečanović: Milost, a ne miješanje crkve u sudski postupak

Advokat Bečanović je rekao da je Mitropolija ponudila okrivljenima u predmetu državni udar smještaj, zdravstvenu zaštitu i prevoz do suda, isljučivo na molbu branioca okrivljenih
182 pregleda 16 komentar(a)
suđenje državni udar, Foto: Printscreen
suđenje državni udar, Foto: Printscreen
Ažurirano: 15.10.2017. 17:35h

Garancija Mitropolije crnogorsko primorske koja je priložena Višem sudu uz zahtjev za ukidanje pritvora Draganu Maksiću, Srboljubu Đorđeviću i Milanu Dušiću nije pravni akt koji bi mogao uticati na odluku vanraspravnog vijeća u tom predmetu, već obavještenje da će okrivljeni ukoliko se nađu na slobodi imati obezbjeđen smještaj, kazao je "Vijestima" branilac jednog od okrivljenih, advokat Vaso Bečanović.

Maksić, Dušić i Đorđević optuženi su u predmetu državni udar.

Njihovi branioci u petak su podgoričkom Višem sudu uputili predlog za ukidanje pritvora trojici srpskih državljana, koji su u istražnom zatvoru od hapšenja na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Uz predlog su dostavili garancije Mitropolije crnogorsko primorske, da će trojici optuženih omogućiti smještaj do okončanja postupka.

Đorđevićev branilac, advokat Bečanović je istakao da je Mitropolija ponudila okrivljenima smještaj, zdravstvenu zaštitu i prevoz do suda, isljučivo na molbu branioca okrivljenih.

"Na molbu advokata Vasa Bečanovića, Dalibora Tomovića i Branka Anđelića, koji brane Srboljuba Đorđevića, Dragana Maksića i Milana Dušića izdajemo ovu garanciju kao potvrdu da će navedena lica, ukoliko im Viši sud u Podgorici ukine pritvor i dozvoli da se brane sa slobode, imati obezbjeđen smještaj, ishranu, zdravstvenu zaštitu kao i prevoz od manastira do Višeg suda radi učešća u krivično postupku koji se vodi protiv njih", piše u dopisu koji je Mitropolija proslijedila Višem sudu u Podgorici.

Advokat Bečanović ističe da intencija ove vjerske organizacije nije da utiče na donošenje odluke o pritvoru, što se može vidjeti iz dopisa u kojem se navodi da je smještaj obezbjeđen "ukoliko Viši sud ukine pritvor okrivljenima".

"U pravnom smislu ne radi se o nikakvim garancijama jer Zakon o krivičnom postupku to ne poznaje. Radi se o milosti crkve da okrivljenima pruži smještaj, jer najadekvatnije rješenje nije da ih njihovi branioci vode kući", kazao je advokat Bečanović.

Istu garanciju Mitropolija je ranije dala i za optuženu Branku Milić, kojoj je 11. oktobra ukinut pritvor.

Odluka je uslijedila nakon što je advokat Milićeve, Jugoslav Krpović, Višem sudu u Podgorici predao zahtjev za ukidanje pritvora uz garancije Mitropolije crnogorsko-primorske da će joj biti obezbijeđen smještaj u Manastiru Duga na Bioču.

Prema saznanjima "Vijesti" Maksić, Dušić i Đorđević, ukoliko im Viši sud ukine pritvor, bili bi smješteni u manastiru Ostrog.

Iz Liberalne partije ranije danas ocijenili su da "skandalozno miješanje Mitropolije crnogorsko-primorske u sudski proces u slučaju pokušaja dravnog udara i terorizma na dan parlamentarnih izbora predstavlja novi sunovrat državnih institucija i opasnu klerikalizaciju države".

Maksić, Dušić, Đorđević i Milićeva dio su grupe uhapšene u noći između 15. i 16. oktobra 2016. godine u Podgorici, a SDT ih optužuje za pokušaj terorizma. Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćena su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, kojima se sudi u odsustvu.

Optužnicom su obuhvaćena i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, Mandićev vozač Mihailo Čađenović.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

Bonus video: