Slomljena gitara Noela Galagera prodata za 300.000 eura

Lijam je crvenu „Gibson“ gitaru razbio u naletu bijesa na festivalu u francuskoj prijestonici 2009, malo prije nego što je bend trebalo da izađe na pozornicu

2795 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Awais, PacificCoastNews / Pacific coast news / Profimedia
Foto: Awais, PacificCoastNews / Pacific coast news / Profimedia

Crvena električna gitara "Gibson" iz 1960, koju je koristio Noel Galager, zvijezda benda Oasis, a frontmen grupe, njegov brat Lijam ju je slomio 2009. nakon svađe prije jednog od nastupa u noći kad se grupa razišla, prodata je na aukciji u Parizu za 300.000 eura.

Mediji pišu da je Lijam gitaru slomio iza pozornice, a muzički stručnjaci i aukcijska kuća ističu da je to bio jedan od “kultnih trenutaka” u istoriji roka.

Lijam je crvenu „Gibson“ gitaru razbio u naletu bijesa na festivalu u francuskoj prijestonici 2009, malo prije nego što je bend trebalo da izađe na pozornicu.

Kasnije ju je popravio jedan francuski proizvođač violina i gitara.

Engleski pjevač, tekstopisac i muzičar je sertifikatom potvrdio da je gitaru slomio njegov brat. Noel Galager je bio posebno vezan uz ovaj instrument, s obzirom na to da je brojne tekstove i melodije komponovao baš uz ovaj model "Gibsona".

"Ova 'Gibsonica 355', serijski broj A34884 iz 1960. bila je gitara koju je Lijam Galager razbio u Parizu 2009. u noći kada se raspala grupa Oasis. Bila je to moja omiljena gitara na kojoj sam komponovao brojne pjesme”, napisao je Noel Galager u bilješci koja ide uz gitaru.

Grupa Oasis osnovana je u Mančesteru 1991, a vrhunac slave doživjela je 1990-ih hitovima poput “Don’t Look Back In Anger” i “Wonderwall”.

Ali, zloglasne svađe braće Galager rezultovale su raspadom benda nakon što su međusobne netrpeljivosti kulminirale na festivalu Rock en Seine u Parizu, zbog čega je Noel napustio grupu.

Bonus video: