Svetozar Marović nije uplatio milion, Budva mu uzima đedovinu

Marović za kojim je raspisana potjernica zbog izbjegavanja odsluženja zatvorske kazne, založio je đedovinu na Jazu i rodnom selu kao garanciju da će vratiti 1,1 milion eura...
213 pregleda 17 komentar(a)
Svetozar Marović
Svetozar Marović
Ažurirano: 15.10.2017. 06:55h

Svetozar Marović nije vratio milion eura u kasu Opštine Budva, iako je u sudu priznao da je taj novac stavio u džep kao šef budvanske kriminalne grupe.

Zbog toga će budvanska vlast zaplijeniti imovinu kojom je garantovao da će pare uplatiti do 10. oktobra.

Sporazumom o priznanju krivice sa Specijalnim državnim tužilaštvom, koje je prošle godine potvrdio Viši sud, Marović se obavezao da Budvi vrati skoro 1,1 milion eura.

Iz tog suda “Vijestima” je odgovoreno da u njihovoj nadležnosti nije pokretanje naplate na osnovu garancije.

Marović, za kojim je raspisana potjernica zbog izbjegavanja odsluženja zatvorske kazne, založio je đedovinu na Jazu i rodnom selu Krimovici, kao garanciju da će vratiti 1,1 milion eura.

Te parcele površine su oko 13.000 kvadrata, a uz njih založena je i imovina Svetozarevog sina Miloša, osuđenog člana budvanske kriminalne grupe.

Kao garanciju da će njegov otac vratiti više od milion eura Miloš je založio deset hiljada kvadrata u Mrčevom polju.

Na kompletnu imovinu još prije godinu je upisana hipoteka države Crne Gore.

Sekretar za zaštitu imovine Opštine Budva Nikola Plamenac saopštio je “Vijestima” da će pokrenuti postupak prinudne naplate.

Obrazložio je da je Marović sporazum potpisao 19. juna 2016, da je ta nagodba prihvaćena 1. septembra i da je nekadašnji predsjednik državne zajednice SiCG obavezan da Opštini vrati novac, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

“Dug je obezbijeđen hipotekom upisanom na nepokretnostima u KO Budva i to listu nepokretnosti 8 i 188 KO Prijevor I, te listovima 357,651,307,294 i 527 sve KO Prijevor II i u Opštini Kotor nepokretnosti upisane u listu nepokretnosti 73 KO Krimovice”, kazao je Plamenac.

Dodao je da su preduzeli radnje za pokretanje postupka prinudne naplate, imajući u vidu da dug nije izmiren u roku koji je istekao 10. oktobra.

“Postupak će biti pokrenut nakon otklanjanja formalnih propusta nastalih prilikom upisa hipoteke radi obezbjeđivanja duga. Imajući u vidu da nijesmo zvanično obaviješteni o ukidanju tajnosti, a Sporazum i presuda nisu objavljeni na sajtu Specijalnog državnog tužilaštva, nakon prijema vašeg zahtjeva obratili smo se Specijalnom tužilaštvu radi davanja instrukcija u vezi sa informacijama koje mogu biti objavljene”, naveo je Plamenac.

Iz Višeg suda “Vijestima” su prethodno odgovorili da oni nijesu nadležni za aktiviranje hipoteke i naplate novčane kazne.

"Presudom ovog suda S.M, obavezan je da na ime imovinsko pravnog zahtjeva Opštini Budva isplati iznos od 1.096.481,39 eura na račun Opštine Budva. U nadležnosti ovog suda nije izvršenje odluke o imovinsko-pravnom zahtjevu, jer se radi o zahtjevu oštećenog koji on ostvaruje nakon što se steknu uslovi za to”, objašnjeno je iz podgoričkog Višeg suda.

“Vijesti” saznaju da bi Opština Budva mogla da ostane “kratkih rukava”, jer se imovina Miloša Marovića, kojom je garantovao za oca, nalazi pod blokadom Višeg suda na osnovu naredne Specijanog tužilaštva.

Finanijski istražitelji su utvrdili da je zemlju na Jazu kupio novcem koji je stekao kriminalom, zbog čega je sredinom avgusta Viši sud blokirao zemlju stavljajući zabranu raspolaganja i otuđenja.

Svetozar i Miloš Marović već više od godinu nalaze se u Beogradu. Stariji Marović za kojim je raspisana Interpolova potjernica, nalazi se na psihijatrijskom liječenju.

On je pred specijalnim tužiocima priznao da je bio na čelu kriminalne grupe koja je u osam korupcionaških afera oštetila opštinski budžet za više desetina miliona eura.

Sa tužilaštvom je zaključio dva sporazuma o priznanju krivice, koje je potvrdio Viši suda. Pristao je da ukupno robija četiri godine i tri mjeseca i uplati u humanitarne svrhe sto hiljada eura, a Opštini Budva vrati 1,1 milion eura, koliko je tužilaštvo procijenilo da je on stavio u džep.

Nije platio ni novčane kazne opredijeljene za humanitarne svrhe, zbog čega će robijati godinu duže.

“Osuđeni S.M., nije platio novčanu kaznu na koju je bio osuđen presudom ovog suda, pa je sud donio rješenje kojim je izrečenu novčanu kaznu zamijenio kaznom zatvora u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika Crne Gore”, pojašnjeno je iz Višeg suda.

Njegov sin takođe je priznao da je bio dio kriminalne grupe, koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27.000 kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinsku kasu za 1,4 miliona eura. Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385 hiljada eura, koju je prije godinu izmirio.

U međuvremenu je Miloš dobio srpsko državljanstvo, pa je u Srbiji tražio odsluženje kazne.

Kompletna imovina Marovića blokirana je odlukom suda

Podgorički Viši sud donio je prije dva mjeseca privremenu mjeru zabranu raspolaganja i korišćenja kompletne imovine Svetozara Marović, njegove supruge Đine, te sina Miloša i njegove porodice.

Ovim je sud prihvatio zahtjeve Specijalnog državnog tužilaštva da se imovina vođe budvanske kriminalne grupe zamrzne, nakon što je finansijska istraga pokazala da su stanovi, kuće i zemljište, od kojih su neke nekretnine u međuvremenu prodate, stečeni kriminalnim aktivnostima.

Blokiran je stan Svetozara Marovića od 90 kvadrata kod OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“, koji je sredinom jula prodao za 180 hiljada eura. Takođe je „šapa“ stavljena i na četvorospratnu vilu Đorđine Marović u budvanskom naselju Babin do, koju je, kako tvrde finansijski istražitelji, fiktivno za milion i po prodala prije dvije godine tivatskom biznismenu.

Pozivajući se na Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Specijalno tužilaštvo je zatražilo, a Viši sud i potvrdio, da se blokira dio penthausa - mansarda od 193 kvadrata, koja je je upisana na Miloševo ime. Riječ je stanu koga čini mansarda i komforni prostor od 287 kvadrata na petom spratu, koji su međusobno povezani i čine jedinstvenu cjelinu od 480 kvadrata, u kojem su živjeli Svetozar i Đorđina.

U toku trajanja krivičnog postupka protiv Svetozara i Miloša Marovića pokrenuta je finansijska istraga i sa njima povezanim osobama, među kojima i protiv Miloševe supruge Tamare i njenog brata Ivana Popovića, čiji su stanovi i poslovni prostori blokirani.

Marovići i Miloševa rodbina uložili su žalbu na odluku Višeg suda.

Bonus video: