Sudbina prostora - odraz haosa u društvu

Ispostavilo se, ukratko, da kompletna crnogorska arhitektonsko-urbanistička struka nije uspjela da plasira učinkovit argument koji bi obesmislio Radulovićev PZoPPiIO - bez obzira što je svakome jasno - svakome ko je na bilo koji način upućen u problematiku - da čitava ta stvar ne počiva na zdravim temeljima
77 pregleda 4 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Filip Roganović
Pavle Radulović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.10.2017. 19:02h

Hoćete lepo vreme?/ Hoćete lepe žene?/ Znači hoćemo iste stvari/ Hoćemo lepe stvari... Laki Pingvini, "Možda, možda", Šizika (PGP RTB, 1983.)

Istorijska sjednica Trećeg vanrednog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2017. godini - koja je na dnevnom redu imala samo jednu istorijsku tačku - Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata (PZoPPiIO) - počela je 26. septembra, a okončana je u pretprošlu subotu, 30. septembra - usvajanjem pomenutog PZoPPiIO.

Podrazumijeva se, valjda, da niko (normalan) nije očekivao da će se nešto od epohalnog značaja desiti na tom zasijedanju. Sve je bilo pod konac - bez obzira na dalekosežnost posljedica koje će usvajanje PZoPPiIO nesumnjivo uzrokovati - i to, kladio bih se, u vrlo bliskoj budućnosti. Par loših hoću- neću- ipak- hoću-da-podržim-PZoPPiIO dramskih momenata - i ono žalosno, gotovo groteskno iskakanje iz šina Ivana Brajovića, predsjednika Skupštine, neposredno pred glasanje - nije bitnije uticalo na ukupni dojam o zasijedanju.

Moram priznati da sam bio apsolutno rezigniran po pitanju PZoPPiIO - bio i ostao - ali ipak nisam ignorisao prenos zasijedanja. Ekspoze gospodina Pavla Radulovića, ministra održivog razvoja i turizma, ispratio sam s dužnom pažnjom.

Ministar Radulović je - u ime Vlade CG i Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORiT) - još od aprila mjeseca zdušno promovisao i zastupao, redom: Predlog zakona o planiranju i izgradnji - koji je pao (i razbio se u tisuću komada) - pa novi Nacrt zakona o planiranju i izgradnji iz maja mjeseca (prethodno smo imali Nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata iz novembra 2015. godine) i konačno - svima nama najinteresantniji PZoPPiIO.

Ministar Radulović se, svih ovih dugih mjeseci, toliko bio uživio u svoju ulogu - toliko je u sve to unosio vrlo rezolutan personalni impuls - da je na trenutke izgledalo kao da ne zastupa Vladu i MORiT - nego da tu nevjerovatnu stvar, u koju je od početka bilo teško povjerovati, gura baš u svoje ime. Izgledalo je, na trenutke, kao da je upravo on - gospodin Pavle Radulović, ministar, niko drugi - autor svih tekstova, svih nacrta i predloga koji su rezultirali posljednjom, usvojenom verzijom PZoPPiIO, odnosno novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

"Predloženo je rješenje", istakao je ministar Radulović u ekspozeu, "za koje vjerujem da će obezbijediti četiri ključna elementa. Mi smo ih postavili kao osnovne ciljeve ovog zakona. To su bolji kvalitet planske dokumentacije, kvalitetnije izgrađen prostor, efikasniji sistem nadzora i kontrole u oblasti građenja i, možda najbitnije, identifikovanje pojedinačne odgovornosti za sve što se u prostoru dešava".

Ako znamo da je postojeća planska dokumentacija loša (bez lijeka) i da su planski dokumenti neusklađeni i po vertikali i po horizontali (bez lijeka) - onda je, bojim se, iluzorno govoriti o "boljem kvalitetu planske dokumentacije" u ovom istorijskom trenutku. Ne postoje sistemski kapaciteti, što bi se reklo, za produkovanje suvisle planske dokumentacije - kvalitet na stranu - a nema, ako ćemo pravo, ni realne potrebe za suvislom planskom dokumentacijom.

Suština nije u održivom prostornom razvoju, već upravo u činjenici da svako ko posjeduje tzv. investicioni kapacitet, može da radi/gradi što god hoće na teritoriji CG.

Što se tiče kvaliteta izgrađenog prostora - teško da Glavni državni arhitekt i mala armija Glavnih opštinskih arhitekata može da utiče na bilo što. Nama je prijeko potrebna (nezavisna) strukovna organizacije arhitekata i urbanista - iza koje bi stao sistem (ma što to značilo) - na način što bi, za početak, obezbijedio prostor i odvojio stanovita sredstva u ime nesmetanog funkcionisanja te strukovne organizacije - a zatim bi prebacio dio ingerencija MORiT - pogotovo ingerencija koje se odnose na organizovanje, raspisivanje i sprovođenje arhitektonsko-urbanističkih konkursa - na tu strukovnu organizaciju - uz uslov da se institucija otvorenog arhitektonsko-urbanističkog konkursa prethodno zakonom definiše na način na koji je definisana u civilizovanom dijelu svijeta - i sve to upravo iz razloga što je nezavisna strukovna organizacija sa jakim ingerencijama nužan preduslov da bi profunkcionisala arhitektonsko-urbanistička scena. A svi znamo - čak i studenti AF znaju - da bez scene nema ni govora o kvalitetu. Uostalom, koga briga za kvalitet - još se nisu stekli istorijski uslovi za razmišljanja o kvalitetu - kvantitet je u prvom planu - bitno je, za sad, da se gradi.

Ako mi ne vjerujete, pogledajte kroz prozor. Bacite jedan ili dva pogleda u prostor - i procijenite sami koliko smo daleko od efikasne kontrole, ne samo u oblasti građenja, nego u svim mogućim oblastima - a tek od pojedinačne odgovornosti za sva moguća dešavanja, ne samo ona koja se odvijaju u prostoru. Dešavanja u prostoru nisu ništa drugo do li vrlo realan odraz dešavanja u svim sferama života redom, tako da je u tom kontekstu vrlo nezahvalno govoriti o bilo kakvoj odgovornosti.

I uzeh prije par dana da ovjerim službeno saopštenje za javnost povodom usvajanja PZoPPiIO na Internet stranici Ministarstva održivog razvoja i turizma (mrt.gov.me) - kad tamo - nema saopštenja. Srećom, iskopah na Internet stranici Skupštine CG (skupstina.me) šturo saopštenje, datirano 30. septembra, koje kaže:

"Danas je završena sjednica Trećeg vanrednog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2017. godini, na kojoj su poslanici usvojili Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata".

Nađoh i prevod tog saopštenja na Tarzan-engleski: "Third Extraordinary Session of the Parliament of Montenegro in 2017 ended today, during which the MPs have adopted the Proposal for the Law on Spatial Planning and Construction of Buildings."

Prevod saopštenja se nalazio ispod naslova kojega bi se i Tarzan postidio: "Sitting of the Third Extraordinary Session of the Parliament of Montenegro in 2017 ends".

Šalu na stranu, tu stvar definitivno možemo smatrati završenom - i ne preostaje mi ništa drugo nego da čestitam gospodinu Raduloviću na uspješno okončanoj misiji. Treba čestitati pobjedniku, ne treba biti na kraj srca u ovom istorijskom trenutku. Pobjednik jeste imao freške kečeve u oba rukava i u obje nogavice - podzakonska akta, na primjer - ali se ispostavilo da nije bilo potrebe da ih poteže. Ispostavilo se, ukratko, da kompletna CG arhitektonsko-urbanistička struka nije uspjela da plasira učinkovit argument koji bi obesmislio Radulovićev PZoPPiIO - bez obzira što je svakome jasno - svakome ko je na bilo koji način upućen u problematiku - da čitava ta stvar ne počiva na zdravim temeljima.

Ali hajde, majčin sine, uvjeri ti gospodina Radulovića u to...

I za kraj - molim moje drage kolege iz TV Vijesti da okače emisiju Načisto od 5. oktobra na Net - gosti su bili Maja Velimirović Petrović, Slobodan Mitrović i naravno - Pavle Radulović, ministar. Moram to da ovjerim još jednom. U protivnom neću znati da li sam sanjao, ili se stvarno desilo sve ono što sam čuo i vidio u toj emisiji.

Bonus video: