Toni Parsons od nedjelje u Crnoj Gori: Pogledajte gdje će poznati pisac gostovati

Za vrijeme svog boravka, navode, organizatori, Parsons će obići mnoge kulturno-istorijske znamenitosti Crne Gore
120 pregleda 0 komentar(a)
Toni Parsons, Foto: Nova knjiga
Toni Parsons, Foto: Nova knjiga
Ažurirano: 14.10.2017. 13:43h

Jedan od najtiražnijih britanskih pisaca, Toni Parsons će posjetiti Crnu Goru u periodu od 15. do 19. oktobra 2017. godine u organizaciji izdavačke kuće Nova knjiga koja je i izdavač njegovih romana, a uz saradnju sa partnerima ovog događaja: Nacionalnom bibliotekom Crne Gore Đurđe Crnojević, Univerzitetom Donja Gorica, Herceg festom, JU Narodnom bibliotekom Budve, hotelom Hilton iz Podgorice i Međunarodnim podgoričkim sajmom knjiga i obrazovanja.

U sklopu Parsonsove posjete, navode organizatori, biće organizovan bogat i raznovrstan kulturni program kao veliki broj posjeta i razgovora u institucijama.

Toni Parsons (1953) je jedan od najzančajnijih savremenih britanskih pisaca. Tokom sedamdesetih bio je muzički kritičar u NME, jednom od najuticajnijih muzičkih listova u Velikoj Britaniji. Njegovi intervjui s grupama kao što su Kleš, Seks Pistolsi, Blondi, Toking Heds i Ramons načinili su ga kultnom figurom među mladima Engleske. Toni Parsons je dobijao nagrade za svoj novinarski rad u listovima GQ i Elle tokom osamdesetih godina. Devedesetih je postao jedan od najpoznatijih televizijskih komentatora u emisiji Late Review na televiziji BBC.

Nakon razvoda od prve žene, dodijeljeno mu je starateljstvo nad četvorogodišnjim sinom. Parsons je i sin bivšeg marinca kojem je dodijeljen Orden za izuzetnu službu tokom Drugog svjetskog rata, drugo po važnosti odlikovanje u britanskoj vojsci. Ta dva odnosa – sa sinom koga je sam podizao i sa ocem koga je obožavao – čine srž njegovog prvog, naročito poznatog romana Čovjek i dječak koji je doživio ogroman uspjeh u Engleskoj i samo za prva dva mjeseca prodat je u tiražu od 750.000 primjeraka i preveden je na preko trideset jezika.

Parsons, navode organizatori, dolazi u Crnu Goru u nedjelju 15. oktobra u popodnevnim časovima i istog dana će imati susret sa svojim izdavačem u izdavačkoj kući Nova knjiga.

U ponedjeljak, 16. oktobra u 9 časova će imati susret sa organizatorima Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja koji se održava na proljeće naredne godine, gdje će biti riječi o Parsonsovoj pomoći u organizaciji ove manifestacije i gostovanju nekih od najznačajnijih britanskih pisaca. Parsons će u 14 časova održati predavanje za studente na Univerzitetu Donja Gorica u 14 časova, a u 19 sati istog dana biće upriličeno književno veče i promocija Parsonsovih romana kao i druženje sa čitaocima uz potpisivanje knjiga u Gradskoj knjižari u ulici Ivana Vujoševića.

U utorak 17. oktobra u 11 sati u hotelu Hilton Podgorica biće organizovana velika pres konferencija i poznati autor će odgovarati na pitanja predstavnika medija. Istog dana, posjetiće Herceg Novi, gdje će, u saradnji sa Herceg Festom, u Dvorani Park biti organizovana promocija sa početkom u 19 sati.

U srijedu, 18. oktobra, Parsons će obići Cetinje i Budvu. Susret sa cetinjskom publikom i medijima održaće se u okviru književne večeri u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore Đurđe Crnojević (italijansko poslanstvo), koje će početi u 18 sati. Te večeri Parsons će biti gost književne večeri koja će se održati u Budvi u zgradi Akademije znanja sa početkom u 20 časova.

Za vrijeme svog boravka, navode, organizatori, Parsons će obići mnoge kulturno-istorijske znamenitosti Crne Gore.

Biće organizovan i prijem u Britanskoj ambasadi, gdje će jedna od tema razgovora biti i učešće Velike Britanije na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja koji se održava početkom maja svake godine.

Pored ambasade Velike Britanije, zaključuju organizatori, predviđen je zvanični susret u Ministarstvu prosvjete sa ministrom Damirom Šehovićem. Poslije ovog susreta, navode, Parsons i Šehoviće će posjetiti i neku od crnogorskih škola gdje će ga ministar upoznati sa obrazovnim sistemom Crne Gore.

Bonus video: