Kaldrmama pjesme vječne

Na repertoaru se našla i obrada pjesme Vitomira Nikolića, a bilo je mjesta i za flamenko
168 pregleda 0 komentar(a)
Bojana Marković, Slobodan Bogdanović, Foto: Privatna arhiva
Bojana Marković, Slobodan Bogdanović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 13.10.2017. 14:25h

Ponovo su sopranistkinja Bojana Marković i profesor gitare Slobodan Bogdanović, sa prijateljima “popločali” Nikšićko pozorište izvornim pjesmama. Aplauz publike je pokazao da nijesu pogriješili što su sugrađanima poklonili još jedan koncert i “prošetali” ih kroz crnogorske izvorne pjesme, pjesme zemalja regiona, i španske i ruske. Našla se tu i obrada pjesme Vitomira Nikolića, a bilo je mjesta i za flamenko. Dvojac Marković-Bogdanović pokazao je da dobro gazi “ Kaldrmama pjesme vječne”, kako je koncert nazvan.

“Za koncert smo se odlučili sasvim slučajno i ispalo je fenomenalno. Repertoar smo birali Slobodan i ja. Prethodno smo imali koncert u Zagrebu gdje smo svirali samo crnogorsku tradicionalnu muziku, tako da je prvi blok bio izabran na osnovu toga, dok smo drugi blok izabrali svi učesnici zajedno”, kazala je Marković nakon koncerta.

Na koncertu su nastupili i Slobodan Jovićević - perkusije, Gordana Bjeletić - klavir, Tamara Krivokapić - violina, Ana Patrić - balerina i Milena Krivokapić - flamenko igračica.

“Trudimo se da ovu muziku promovišemo na pravi način. U ovom surovom svijetu koji donekle ne razumije tu tradicionalnu muziku i koja se ne gaji dovoljno kod nas, trudimo se da Slobodan kroz gitaru, a ja kroz glas, stvaramo neku posebnu emociju”, kazala je Markovićeva koja je diplomirala solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesorice Radmile Bakočević.

Zaposlena je u Gimnaziji „Stojan Cerović“ u Nikšiću kao profesor muzičke umjetnosti. Završila je master studije na odsjeku za solo pjevanje na Konzervatorijumu u Barseloni, kao stipendista Vlade Crne Gore, a sa usavršavanjem nastavlja u Gaudijevom gradu.

“Želim da se još usavršavam. Naučila sam u Barseloni dosta lijepih stvari, a prije svega naučila sam se životu. Što se tiče muzike, sada nastavjam sa usavršavanjem tehnike pjevanja zajedno sa scenom. To je nešto što mi treba i u čemu uživam”, kazala je sopranistkinja i obećala da će nastaviti sa “popločavanjem muzičke kaldrme”.

Slobodan Bogdanović akademske studije upisuje u Sarajevu u klasi profesora Zorana Krajišnika, a završava kod svjetski priznatog koncert majstora mr Gorana Krivokapića. Usavršavao se kod istaknutih umjetnika kao što su Edin Karamazov, Vera Ogrizović, Oskar Gilja, Tilman Hopštok... Trenutno se nalazi na apsolventskim studijama na odsjeku za Opštu muzičku pedagogiju, pod mentorstvom mr Zorana Komadine.

Koncert je dio oktobarskog repertoara Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, a organizatori su Opština Nikšić, JU Nikšićko pozorište i JU „Zahumlje“.

Bonus video: