Zašto je vitamin E potreban u jesenjoj sezoni

Vitamin E se nalazi u suncokretovom, maslinovom i kukuruznom ulju. Vitamin E se takođe nalazi u žitaricama, zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, orasima i bademima
77 pregleda 0 komentar(a)
vitamin e, Foto: Shutterstock
vitamin e, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.10.2017. 16:14h

Vitamin E se naziva i tokoferol. Sa smanjenjem koncentracije ove supstance u tijelu na prvom mjestu dolazi do promjena na koži. Zbog nedostatka vitamina E, koža se peruta, kosa postaje suva, krhka i opada, a nokti postaju slabi i lomljivi.

E vitamin je dakle od ključnog značaja za žensku ljepotu. Na kraju krajeva, starenje je posljedica aktivnih oblika kiseonika u našim ćelijama. Takođe, tokoferol je uključen u razvoj ženskih hormona.

Sa ozbiljnijim nedostatkom, pritisak se snižava, tkiva miokarda su uništena, a kapilari postaju krhki. U kostima dolazi do destruktivnih procesa, reproduktivni sistem pati, vid se pogoršava.

Vitamin E se nalazi u suncokretovom, maslinovom i kukuruznom ulju. Vitamin E se takođe nalazi u žitaricama, zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, orasima i bademima. Može se dobiti i od jabuka, šljiva, lubenice i dinje. Što se tiče hrane životinjskog porijekla, u jajima postoji puno vitamina E.

Za održavanje zdravlja preporučuje se monoterapija vitamina E. To je kapsula izduženog oblika (u zavisnosti od doze) ispunjena uljem. Prije uzimanja vitamina konsultujte se sa svojim ljekarom, prenosi Ženski magazin.

Bonus video: