U Parizu uskoro na aukciji lična kolekcija Živanšija

Živanšijeva kolekcija sadrži oko 200 slika starih i savremenih umjetnika, oko 100 skulptura, francuski i evropski namještaj, kao i brojne ukrasne predmete

1533 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Lična kolekcija francuskog kreatora visoke mode Ibera de Živanšija, procijenjena na 50 miliona eura, biće uskoro izložena i potom prodata u organizaciji aukcijske kuće Kristi u Parizu. "Namještaj i predmete treba milovati, gledati i voljeti", rekao je Živanši jednom prilikom.

Iber Živanši u svojoj kući 1993. godine
Iber Živanši u svojoj kući 1993. godinefoto: Getty Images

Njegova kolekcija od više od 1.200 komada biće izložena od 10. do 14. juna u salonima aukcijske kuće Kristi u Parizu. Prodaja 800 predmeta biće održana uživo, dok će oko 400 manjih predmeta biti na onlajn prodaji. U Parizu će šira javnost moći svakodnevno da otkrije sva blaga modnog majstora preminulog 2018. godine, koje je držao u svojoj vili u Parizu gdje je živio sa partnerom Filipom Veneom. Obojica su imala istu strast jer su godinama prikupljali komade namještaja i umjetnička djela.

Jedan od salona u Živanšijevoj kući
Jedan od salona u Živanšijevoj kućifoto: en-vols.com

Živanšijeva kolekcija sadrži oko 200 slika starih i savremenih umjetnika, oko 100 skulptura, francuski i evropski namještaj, kao i brojne ukrasne predmete. Kolekcija ne uključuje odjeću, ali odražava strast legende visoke mode prema tkaninama koje su "oblačile" njegov namještaj, navela je kuća Kristi. Strastveni esteta, duboko ukorijenjen u francuskoj kulturi, Živanši je svoju strast za umjetnošću, dekoracijom i vrtovima smatrao kao produžetak svog rada visoke mode i igranje sa omiljenim bojama - zelenom, zlatnom, bijelom i crnom.

Salon u Živanšijevoj kući
foto: en-vols.com

Živanši, rođen u aristokratskoj porodici venecijanskog porijekla, odrastao je sa pradjedom koji je bio scenograf Pariske opere i djedom koji je vodio fabriku tapiserija, takođe veliki kolekcionar. Od mode do dekoracije, kolekcija odražava jedinstven pristup Živanšija koji je oblačio Džeki Kenedi i glumicu Odri Hepbern, njegovu muzu i povjerenicu, dodala je aukcijska kuća.