Trijumf "Lehmanove trilogije" i oživljenog mjuzikla "Company"

Nagrade koje dodjeljuje žiri od sedamsto članova smatraju se pozorišnim ekvivalentom Oskara (za film), Emija (za televiziju) i Gremija (za muziku)

1409 pregleda 0 komentar(a)
Barbara Vitman sa sa nagradom za najbolji mjuzikl "A Strange Loop", Foto: Reuters
Barbara Vitman sa sa nagradom za najbolji mjuzikl "A Strange Loop", Foto: Reuters

Svečana 75. ceremonija dodjele nagrada Toni održana je juče, u znak priznanja za dostignuća u produkciji Brodveja tokom sezone 2021-2022.

Ceremonija je održana u Radio siti mjuzik holu u Njujorku. Arijana Debos, zvijezda mjuzikla “Priča sa zapadne strane” bila je domaćin glavne ceremonije, dok su Daren Kris i Džulijan Hau bili domaćini predšoua koji je trajao sat vremena.

Toni nagrade
foto: people.com

Najuspješnije produkcije sezone bile su nova predstava “The Lehman Trilogy”, Stefana Masinija i Bena Pauera koja je osvojila pet nagrada, uključujući i onu za najbolju predstavu, i najbolju novu postavku mjuzikla “Company” Stivena Sondhajma, koja je takođe osvojila pet nagrada, među kojima i priznanje za najbolje oživljeni mjuzikl. Mjuzikl “A Strange Loop” koji je osvojio Pulicerovu nagradu bio je najnominovaniji ove sezone - u čak 11 kategorija - dobio je nagradu za najbolji mjuzikl, postavši prvi dobitnik ovog priznanja - od “42. ulice” iz 1981. godine, koji je osvojio još samo dvije nagrade.

Sajmon Rasel Bil sa nagradom za najboljeg glumca u 'The Lehman Trilogy' and pisac Ben Pauer nagrađen za najbolji komad  - 'The Lehman Trilogy'
Sajmon Rasel Bil sa nagradom za najboljeg glumca u "The Lehman Trilogy" and pisac Ben Pauer nagrađen za najbolji komad - "The Lehman Trilogy"foto: Reuters

Nominacijom za najbolju glumicu u mjuziklu “A Strange Loop”, L Morgan Li je postala prva transrodna osoba koja je bila nominovana za Tonija. Pored toga, svojom pobjedom kao glavni producent filma “A Strange Loop”, Dženifer Hadson je postala sedamnaesti EGOT pobjednik - jer je osvojila i Emi, i Gremi, i Oskara i Tonija.

Toni nagrade
foto: people.com

Nagrade Toni dodeljuju se za postignuća u radu američkog pozorišta. Nagrade koje dodjeljuje žiri od sedamsto članova smatraju se ekvivalentom Oskara (za film), Emija (za televiziju) i Gremija (za muziku).

Bonus video: