Animirani hit zabranjen u 14 zemalja zbog „istopolnog poljupca“

Producentkinja filma „Lightyear“ rekla je za Rojters da su vlasti u Kini zatražile ukljanjanje pojedinih scena, što je Dizni odbio da uradi, a ona je pretpostavila da se film ni tamo neće prikazivati

1335 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Screenshot/Pixar
Foto: Screenshot/Pixar

Volt Dizni nije uspio da dobije odobrenje za prikazivanje svog novog Pixarovog filma "Lightyear" (Baz Svjetlosni) u 14 bliskoistočnih i azijskih zemalja zbog "istopolnog poljupca", a pitanje je da li se prikazivati i u Kini.

Producentkinja filma „Lightyear“ rekla je za Rojters da su vlasti u Kini zatražile ukljanjanje pojedinih scena, što je Dizni odbio da uradi, a ona je pretpostavila da se film ni tamo neće prikazivati.

„Lightyear“ je nastavak Pixarove hvaljene „Toy Story“ (Priča o igračkama) franšize. Najnoviji film prati avanture poznatog „Baza Svjetlosnog“, međutim zabranjen je u raznim zemljama Bliskog istoka, uključujući Saudijsku Arabiju, Kuvajt i Ujedinjene Arapske Emirate.

Navodno, odluka je povezana sa scenom istopolnog poljupca. Naime, Bazova bliska prijateljica se oženi drugom ženom, a jedna scena uključuje njihov kratki poljubac.

Ujedinjeni Arapski Emirati su poručili da je veza para prekršila standarde medijskog sadržaja u toj zemlji. Homoseksualnost se smatra kriminalom u mnogim zemljama Bliskog istoka.

Dizni od kineskih vlasti nije dobio odgovor da li će dopustiti prikazivanje filma, rekao je producent "Lightyear" Galin Sasman. Međutim, rekla je da autori neće menjati film. Kina je u prošlosti odbijala druge prikaze homoseksualnosti na ekranu.

Bonus video: