Milorad Popović dobitnik Njegoševe nagrade za 2017.

Prema mišljenju Žirija, u romanu “Čovjek bez lica”, Popović sažima ključne elemente stogodišnje istorijske drame crnogorskog prostora i čovjeka
20 komentar(a)
Milorad Popović (novine), Foto: Bhdani.ba
Milorad Popović (novine), Foto: Bhdani.ba
Ažurirano: 12.10.2017. 12:04h

Crnogorski književnik Milorad Popović dobitnik je Njegoševe nagrade za 2017. godinu, za roman “Čovjek bez lica”.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, odluku o dobitniku Njegoševe nagrade donio je Međunarodni Žiri u sastavu istaknutih književnika iz sedam država regiona.

Predsjednik je Bogomil Đuzel(Makedonija), a članovi Ivan Lovrenović (Bosna i Hercegovina), Rusanka Ljapova (Bugarska), Dušan Šarotar (Slovenija), Jovica Aćin (Srbija), Miljenko Jergović (Hrvatska) i Vlatko Simunović (Crna Gora).

Žiri je raspravljao o 21 predlogu koje su kandidovali selektori iz BiH, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

"Potom je u kontekstu vrednovanja estetskih dostignuća napravio uži izbor od 11 kandidata za dodjelu ovog prestižnog međunarodnog priznanja: Enes Karić, Damir Ovčina, Ivan Teofilov, Vlada Urošević, Goran Vojnović, Jani Virk, Borislav Radović, Svetislav Basara, Slobodan Šnajder, Sreten Perović i Milorad Popović”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, u skladu sa Poslovnikom o radu, Žiri je utvrđenu listu od 11 kandidata javnim glasanjem sveo na uži izbor u koji su ušli Vlada Urošević, Slobodan Šnajder i Milorad Popović.

"Nakon toga je tajnim glasanjem, većinom sa šest od sedam glasova, odlučio da Njegoševu nagradu dodijeli Miloradu Popoviću iz Cetinja", navodi se u saopštenju.

Prema mišljenju Žirija, u romanu “Čovjek bez lica”, Popović sažima ključne elemente stogodišnje istorijske drame crnogorskog prostora i čovjeka.

“Fenomene emigracije, ideologije i unutrašnjih drama ličnosti koje su se našle na velikoj pozornici nemilosne zemlje, pisac donosi izražajnim literarnim sredstvima. Rezultat je djelo čije upoznavanje predstavlja veliko čitalačko iskustvo. Strukturna vertikala crnogorskog nacionalnog stasavanja”, rekli su iz Ministarstva.

Njegoševu nagradu uručiće predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović na Cetinju

Bonus video: