Pet mitova koji se najčešće vežu uz artritis

Ishrana koja se bazira na sirovim namirnicama označava konzumaciju puno voća i povrća te izbjegavanje teške, procesuirane hrane. Iako je zdrava, vjerovatno neće puno pomoći kod bolova uzrokovanih artritisom
106 pregleda 0 komentar(a)
artritis, Foto: Shutterstock
artritis, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.10.2017. 16:14h

Artritis je ime za različite upalne procese zglobova koji nastaju zbog mnogo razloga.

Češće obolijevaju žene, uglavnom se javlja u dobi između 20. i 40. godine života. Budući da se još uvijek ne zna točan uzrok, za reumatski artritis, nažalost, još nema niti pravog lijeka. Loša je vijest takođe da postoji puno netačnih informacija o ovom stanju koje mogu dovesti do frustracija i lošeg liječenja. Donosimo 5 najčešćih mitova koji se vežu uz artritis.

MIT 1: IZBJEGAVAJTE TRENING

Naravno, prekomjerno kretanje može dovesti do bolova ako bolujete od artritisa, ali ovo ne biste smjeli shvatiti kao da ne smijete uopšte vježbati.

Njemački stručnjak za sportsku medicinu Klaus Boes savjetuje redovan, ali umjeren trening svim pacijentima sa artritisom, jer na taj način mogu usporiti napredovanje svoje bolesti. Stručnjak preporučuje plivanje, vožnju bicikla, lagano džogiranje i vježbanje aerobika, pa čak i samo hodanje i istezanje, no s druge strane, savjetuje izbjegavanje vježbanja odbojke, fudbala, rukometa ili tenisa. Upravo su ti sportovi štetni za zdravlje oboljelih od artritisa.

MIT 2: POMOĆI ĆE VAM JABUKOVO SIRĆE

U prošlosti se smatralo da jabukovo sirće, koji sadrži beta karoten, napada slobodne radikale koji bi inače mogli narušiti naš imunološki sistem. Činjenica je da jabukovo sirće skoro pa ne sadrži beta karoten, a čak i da nije tako, premalo je naučnih dokaza koji bi potvrdili da umanjuje bol uzrokovanu artritisom. Ne morate ga izbjegavati ali ne računajte na njegovu pomoć.

MIT 3: MLIJEČNI PROIZVODI MOGU POGORŠATI STANJE

Možda ste naišli na tvrdnje kako mliječni proizvodi mogu pojačati bol uzrokovanu artritisom, ali malo studija potvrđuje ovu pretpostavku. Jedna studija, objavljena u časopisu Arthritis Care & Research, pokazuje kako se kod žena koje su povremeno konzumirale mliječne proizvode smanjila šansa za napredak bolesti. Rekli bismo da je, kao i u svemu, umjerenost glavno pravilo.

MIT 4: SIROVA HRANA MOŽE POMOĆI

Ishrana koja se bazira na sirovim namirnicama označava konzumaciju puno voća i povrća te izbjegavanje teške, procesuirane hrane. Iako je zdrava, vjerovatno neće puno pomoći kod bolova uzrokovanih artritisom. Može se dogoditi i da vas neko vrijeme mući probava, dok se organizam ne navikne na unos velike količine vlakana.

MIT 4: CRVENO VINO ĆE POMOĆI

Prije nekoliko godina je u magazinu "Nucleic Acids Research" objavljena studija koja pokazuje kako određene komponente iz crvenog vina mogu ublažiti upale te bol uzrokovanu artritisom. Opet ćemo spomenuti umjerenost te savjetovati 1-2 čaše vina kroz dan.

MIT 5: KAFA POJAČAVA BOL

Smatra se da kafa osobu može učiniti nervoznom te pojačati osjećaj bola koja je posljedica artritisa. Naučnici ipak smatraju da kofein može prevenirati razvoj stanja koja se vežu uz artritis. Moramo li ponoviti da je umjerenost važan faktor, prenosi Ordinacija.

Bonus video: